Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
 

Om HiM​​o​l​de​ / Aktuelt / For ansa​tte / For studentene / Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
Aktuelt

Statsvitenskapelige blikk på brennaktuell politikk - Åpne gjesteforelesninger om Midtøsten og det amerikanske presidentvalget

Av: Straumsheim Jens Petter | Publisert: 25.10.2016 12:05:31

HiMolde fortsetter med åpne forelesninger med tidsaktuelle temaer. Nest ut er Ingunn Norderval og Rania Maktabi, med forelesninger om det amarikanske presidentvalget og om kvinners rettigheter i Midtøsten. Begge forelesningene vil være torsdag 3. november fra kl. 09.15 til 14.00 på Høgskolen i Molde.

​Første forelesning kl. 09.15-11.00, på rom A-112:

"Kvinners rettigheter i Midtøsten, sett i lys av T.H.Marshalls teori om Citizenship"
Rania Maktabi.jpgRania Maktabi er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold, der hun foreleser i internasjonal og komparativ politikk. Hennes forskningsfelt er statsborgerskap, medborgerskap, og kvinners rettigheter i Midtøsten. I 2012 forsvarte hun sin Ph.D. ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo, med avhandlingen "The politicization of the demos in the Middle East: Citizenship between membership and participation in the State" http://urn.nb.no/URN:NBN:no-33620.

I 2015-2016 deltok hun i forskningsprosjektet New Middle East-prosjektet ved Universitetet i Oslo, Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) med et prosjekt om kvinnelige jurister i Marokko, Libanon, og Kuwait og press på å endre patriarkalske lover etter Den arabiske våren. http://www.hf.uio.no/ikos/english/research/projects/new-middle-east/publications/2015-2016/rm-r-2016.pdf  

Rania Maktabi er født og oppvokst i Beirut, og kom til Norge i 1976 da hun var tolv år gammel, etter at borgerkrigen i Libanon (1975-1990) brøt ut. Barneskolen hennes i Beirut lå ved Sabra og Shatila der palestinske flyktninger ble massakrert i september 1982. Da var hun begynt på årsstudiet i statsvitenskap på det som den gang het dhMolde. Særlig Ingunn Norderval inspirerte henne til å velge et livsløp som akademiker.

Andre forelesning kl. 12.15-14.00, på rom B-138:

"​Det amerikanske presidentvalget"
ingunn%20nordervalIngunn Norderval er en pioner innen norsk statsvitenskap. Hun la selve grunnsteinen for forskning om underrepresentasjon av kvinner i politiske organ, med sin doktoravhandling ”Women in Norwegian Politics”, som kom ut på norsk i 1973 med tittelen ”Kvinner i norsk politikk”. Fram til 1979 arbeidet hun ved universitet i USA og Canada. Da vendte hun hjem til Norge og fortsatte sin yrkeskarriere som førsteamanuensis i statsvitenskap ved dhMolde / Høgskolen i Molde fram til 1999. Hennes forskning og formidling kom først og fremst til å bli om temaene kvinnerepresentasjon, arbeiderbevegelsen og politikerbiografier.

Hun ble også selv en aktiv politiker, som representant i Fylkestinget i Møre og Romsdal fra 1983 til 1999 (4 perioder). Etter at hun flyttet til Oslo i 1999 har hun vært folkevalgt representant i Frogner bydelsutvalg og medlem i Oslo Aps bystyregruppe. Hun er fortsatt en aktiv skribent.

Ingunn Norderval har et særlig godt innblikk i amerikanske politikk. Årets presidentvalg er interessant på mange måter – også fordi 2016 kan bli året for valget av den første kvinnelige presidenten i USA.

Kontakt: Beinta í Jákupsstovu, Beinta@himolde.no

Sist oppdatert: 01.11.2016 13:09:30
Dele innhold