Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Augsburg College USA

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 08.11.2012 14:33:04
Augsburg
​Augsburg College, Minnesota, USA
"Jeg vil anbefale et utvekslingsopphold ved Augsburg College på det sterkeste, fordi det er en opplevelse man sent vil glemme. Jeg har lært mye om meg selv, om USA, om andremennesker, og hvordan andre land ser på Norge. Engelskkunnskapene mine har blitt veldig gode, og jeg ser bare fordeler med et utenlandsopphold."
 
Å skrive om mitt utvekslingsopphold i USA kunne blitt et omfattende prosjekt, da jeg har mye jeg vil si, men jeg skal prøve å skrive så kort og konkret som mulig.Denne rapporten blir skrevet ut fra mitt perspektiv, mest for at andre studenter som vil reise til USA skal få litt informasjon om opplegget.
 

Før reisen

På forhånd av reisen til USA fikk jeg generelt lite informasjon om hva som ventet meg, annet enn at utdanningssystemet der borte er helt annerledes enn her i Norge. International Partners gjorde alt det praktiske arbeidet for meg, men jeg måtte søke visum ved Den Amerikanske Ambassaden i Oslo, der man måtte møte personlig til intervju. Intervjuet
gikk mest på hva formålet med oppholdet var, og hvor lenge jeg skulle være i USA. Det er en del praktiske ting rundt dette med å søke visum, men ambassadens nettsider har en god oppskrift på hva som må gjøres. Det er lurt å avtale tid for intervju i god tid før reisen, da det ofte er lang ventetid.
Når intervjuet var over gikk det ikke lang tid før passet med visum kom i posten. Jim Trelstad Porter er en av de ansatte ved Augsburg College, og er ansvarlig for de utenlandske studentene. Han ville vite tidspunkt og Flight-nummer, slik at de kunne hente meg på flyplassen i Minneapolis.
 

Velkomst i Minneapolis

Ansatte ved skolen kommer til flyplassen og henter alle de internasjonale studentene, og en stor velkomstkomite møtte meg da jeg kom ut. Augsburg College er en skole som ligger midt i Minneapolis, med ca 2500 studenter. Dette er
en liten skole i amerikansk målestokk, men skolen har utrolig mange ulike tilbud. Jeg skulle bo i Mortensen Tower, der alle de norske studentene bor. Dette er en 13 etasjes høyblokk på campus. Jeg hadde valgt å bo sammen med bare amerikanske studenter, og ble veldig godt mottatt. Det jeg ikke visste på forhånd var at vi skulle dele soverom to og to, så dette er det greit å forberede seg litt på. Vi var fire jenter som delte en liten leilighet. Standarden på rommene er ikke som hjemme i Norge, men helt ok. Det tar også litt tid å bli vant til å dele soverom med noen, men det er en kjempegrei måte å bli kjent på, og vi jentene ble veldig gode venner.
 

Finansiering av oppholdet

Jeg søkte lån og stipend fra Lånekassen, og fikk totalt 114 000 for dette semesteret. Denne  summen varierer litt, da den blir regnet ut fra dollarkursen. Til skolen betalte jeg en semesteravgift på ca 67 000, dette inkluderte både skolepenger,
husleie og måltider i kantinen. Alle de norske studentene får en måltidsplan med 5 måltider i kantinen per uke, samt poengskort med 300 poeng. Ett poeng tilsvarer en dollar, og poengene kan brukes på alle kafeene ved skolen.

 

International Partners

Alle utvekslingsstudentene er med i et utdanningsprogram som heter International Partners. Vi var totalt 18 norske studenter, men også studenter fra land over hele verden. Den første uken består av orientering om praktiske ting, omvisning, samt sosiale aktiviteter. En av kveldene blir studentene invitert med hjem til lærere ved skolen på middag. Dette var en utrolig koselig kveld, der en blir bedre kjent med den amerikanske kulturen. International Partners har også sosiale treff gjennom hele skoleåret, vi var blant annet i fornøyelsespark, og på skøytebanen.
 

Utdanningssystemet

Å gå ett semester i USA var en annerledes opplevelse. Her må man stå på og lese mye  gjennom hele semesteret, da de har små eksamener hele semesteret gjennom. Jeg tror aldri jeg har lest så mye, og tilbrakt så mye tid på biblioteket som da, men det var utrolig lærerikt. Amerikanerne er veldig opptatt av å få gode karakterer, men karaktersystemet er annerledes enn i Norge. 4.0 tilsvarer A, og 1.0 er dårligste karakter. Nordmenn som har studert ved Augsburg har generelt rykte på seg for å være flinke på skolen, mye fordi vi er flinkere til rettskriving enn det amerikanerne er. For å studere ved
Augsburg må man ikke sende inn vitnemål, men man skal ha litt engelskkunnskaper for å klare seg. Jeg hadde tre fag i løpet av semesteret. Det ene faget het Race, Class and Gender, og er et sosiologifag. Faget var veldig spennende, og veldig aktuelt for meg som sykepleiestudent. Tema vi gikk gjennom var ulike raser, etnisitet, klasseskille og kjønn, og mye amerikansk historie. Det var et utrolig krevende fag, og for å stå måtte man jobbe jevnt og trutt. Dette faget hadde jeg sammen med vernepleiestudenter, sosionomstudenter og sosiologistudenter. Det andre faget jeg hadde var Trends and Issues in Nursing, som også er et veldig aktuelt fag. Dette faget tok for seg ulike utfordringer man kan møte i sykepleiefaget, og her hadde vi mange skriftlige krav. Jeg var den eneste norske sykepleiestudenten, derfor ble det mange
diskusjoner om privatisert medisin kontra sosialisert medisin. Det siste faget jeg hadde var en individuell studie, der jeg hadde praksis i et hjemmesykepleiefirma. Hver onsdag var jeg med ulike sykepleiere rundt om i Minneapolis og
forstedene, og fikk se veldig mange ulike prosedyrer og andre måter å utføre sykepleie på enn i Norge. Dette var utrolig spennende, og jeg lærte veldig mye. Spesielt spennende var det å se forskjellen på privatisert og sosialisert medisin, og min erfaring var at de hadde veldig mye medisinteknisk utstyr som jeg aldri har sett før. Mye av fokuset var også på helseforsikring, og jeg lærte mye om forskjell på fattig og rik.
 
På tross av at jeg har hatt ulike praksisperioder hjemme i Norge fikk jeg ikke utføre sykepleie i USA. Dette var på grunn av forsikring og frykt for søksmål, så jeg gikk med hendene på ryggen i fire måneder, noe som var nytt for meg. Likevel var det utrolig lærerikt, og vi besøkte mennesker fra ulike kulturer, land og religiøs bakgrunn. Som sykepleiestudent ble jeg  varmt mottatt, og mange av pasientene hadde aner fra Norge, så praten gikk løst da de fant ut at jeg var norsk. Firmaet jeg hadde praksis i hadde aldri hatt sykepleiestudent før, og de tilrettela det slik at jeg fikk oppleve mest mulig.
I dette faget måtte jeg skrive en sammenfattende oppgave av min praksisperiode, som jeg leverte til veileder ved skolen.
 

Fritid

Siden vi var såpass mange norske studenter ble vi godt kjent, og hadde mye å finne på hele  tiden. Mye tid gikk selvfølgelig med til skolearbeid, men vi fikk oppleve mye på tross av det. Minneapolis er en middels stor by, med utallige kulturopplevelser og ting å gjøre. Mall of America ligger også i Minneapolis. Fra skolen tok vi light-rail, et slags tog som går fra Mall of America på den ene siden, til sentrum på den andre. Dette var en lettvint måte å reise rundt på, men vi tok også drosje. På kvelden var det tryggest å ta drosje, og vi dro aldri ut alene. Selv om Minneapolis er en liten by er det likevel en del kriminalitet, så det er lurt å ta sine forhåndsregler. Amerikanerne er veldig gjestfrie, og vi hadde masse moro i løpet av de fire månedene jeg var der. Vi reiste også litt rundt i løpet av semesteret. Jeg rakk å besøke Chicago og New York, samt en liten tur til Canada. Det letteste var egentlig å reise sammen med de andre norske, da amerikanerne ikke har råd til å reise midt i skoleåret.
 
Oppholdet i USA var utrolig lærerikt, og jeg har minner for livet fra denne tiden. Mange av de norske jeg studerte sammen med er blitt gode venner av meg, og vi har god kontakt selv om vi nå bor i forskjellige byer. Jeg har også fått amerikanske venner som jeg kommer til å holde kontakten med, og planen er å reise over igjen neste sommer. Jeg vil anbefale et utvekslingsopphold ved Augsburg College på det sterkeste, fordi det er en opplevelse man sent vil glemme. Jeg har lært mye om meg selv, om USA, om andre mennesker, og hvordan andre land ser på Norge. Engelskkunnskapene mine har blitt veldig gode, og jeg ser bare fordeler med et utenlandsopphold.
Sist oppdatert: 15.04.2015 15:30:40
Dele innhold