Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

ESCE (Paris, Frankrike)

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 10.09.2014 11:26:34
​Så har du det jeg synes er mest interessant med franskmenn. De er flinke, i forhold til nordmenn ihvertfall, til å nyte livet. De møtes på restauranter, kafeer og parker i lunsjen og på kveldstid. Tar seg gjerne kanskje ett glass vin til maten, for så å gå tilbake på jobb eller skolebenken.

​Hei!

Jeg har drømt lenge om å få reise til ett annet land og skole for å være utvekslingsstudent. Våren 2014 følte jeg var min ”siste sjanse” for å kunne få gjort dette, med tanke på obligatoriske kurs resten av skolegangen. Så jeg bare hoppet i det.
Jeg gikk til Internasjonal Rådgiver, Anette Myrstad, en utrolig vennlig og behjelpelig person, for å finne ut mer om mulighetene mine angående dette. Hun ga fort meg to alternativ, Paris eller Riga. Jeg behøvde ikke gå lenge i tenkeboksen for å ta en avgjørelse, JEG SKULLE TIL PARIS!

bilde 1 (1).JPG

Søkeprosessen gikk rimelig greit for seg. Måtte gjennom fire steg, dette var online-registrering samt sende offisielt bilde, fikse meg bolig, fransk test og kursregistrering.
Jeg valgte å finne meg bolig på egenhånd, ved hjelp av Paris Attitude. Fant fort ut at det var meget dyrt å bo i Paris, men prøvde å tenke andre veien at jeg "slipper" å betale skolepenger.
Valg av fag ble litt knoting. Fikk oppgitt at jeg skulle velge 8 fag + 2-3 "backup"-fag, men siden jeg "måtte" ta 9 fag for å få 30 godkjente studiepoeng, endte det opp med at jeg måtte velge noen mindre interessante fag (pga fulle kurs).

Jeg reiste ned til Paris litt over en uke før skolestart, for å bli litt bedre kjent med byen. Skolen var ikke veldig stor, vil tippe rundt 2000-3000 studenter. Men merket at det var flere studenter på skolen til enhver tid enn sammenlignet med HiMolde, men dette skyldtes nok skolesystemmet.
Skolesystemet var helt annerledes enn HiMolde og andre norske høgskoler og universiteter. Her var det obligatorisk oppmøte ved alle timer. Man kunne ha opptil 18 timer ugyldig fravær uten at det gikk ut over karakterfastsettelsen. Så dette var litt uvant i starten, men kom fort inn i rutiner. Sammenlignet med andre semester jeg har tilbrakt på HiMolde, hadde jeg over dobbelt så mye forelesninger.

En annen betydelig forskjell var måten karakterene ble fastslått. 40% gikk ut på deltagelse i timene, mindre prøver og presentasjoner, og 60% en to-timers eksamen. Følte igrunn det var mer hektisk i den tiden man deltok i timene enn selve eksamenstiden. Til vanlig har det vært slik at man har ett ekstra fokus på eksamenslesning rundt en måned før eksamen, men her var det noe viktig som skjedde hele tiden og ingen rom for å "slappe av".

Når det kommer til språk, skal det jo sies at franskmenn ikke er noe kløpper i engelsk. De fleste franskmenn snakker kun fransk, og ønsker å holde på det. Når jeg gikk i butikker måtte jeg alltid høflig spørre om de kunne snakke engelsk. Er selvfølgelig mange som kan snakke mer eller mindre engelsk, men måtte alltid ta forehåndsregler.
Når det gjelder meg og min utvikling rundt det å lære meg fransk, var jeg veldig motivert og klar for å utforske ett nytt språk, men endte opp med at jeg ga opp etter en måneds tid. Dette grunnet at jeg følte det ble for lite og dårlig undervisning i språket, hadde kun 3 timer fransk annenhver uke, totalt 30 timer fransk! Føltes som å begynne helt på nytt igjen hver gang det var ny time.

Fransk kultur er som kjent veldig spesiell. Kan dra frem noen eksempler som jeg la godt merke til. Man har så selvfølgelig utrolig mye bygninger, monumenter, steder og kunst å skikke på, Eiffeltårnet, Triumfbuen, Versailles, Louvre osv. Så har du det jeg synes er mest interessant med franskmenn. De er flinke, i forhold til nordmenn ihvertfall, til å nyte livet. De møtes på restauranter, kafeer og parker i lunsjen og på kveldstid. Tar seg gjerne kanskje ett glass vin til maten, for så å gå tilbake på jobb eller skolebenken. Dette er ikke veldig vanlig i Norge for eksempel.
bilde 1.JPG

En annen ting er at franskmenn stresser sjeldent. Når man går på gaten så er det veldig få som skrur opp tempoet slik man gjør her hjemme. Enkelte ganger kan det faktisk være rimelig irriterende å gå bak franskmenn, fordi de går tregt eller ikke orker å flytte på seg. En annen ting jeg reagerte litt på, var så mange som røykte på skolen og generelt i Paris. "Røykekameratene" stod blant annet å blokkerte skoleinngangen, så det var smålig irriterende.

Ellers, alt i alt kan jeg oppsummere med at jeg har hatt ett fantastisk halvår i Paris. Vil bare takke så meget for at jeg fikk sjansen til å reise ut. Vil også avslutte med å skryte over Paris Metro. Veldig effektivt og solid kollektivsystem.

Hilsen Christopher Nygaard

Sist oppdatert: 09.04.2015 06:42:57
Dele innhold