Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

James Cook University (Townsville, Australia)

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 08.03.2013 10:47:50
Gunnvor%20i%20Sydney
Gunnvor i Sydney forann det berømte operahuset  i Darling Harbour​

ET ANNERLEDES SEMESTER I AUSTRALIA!

Sommeren 2006 startet et av mine livs eventyr. Jeg hadde bestemt meg for å gripe den unike sjansen Høgskolen i Molde tilbyr sine sykepleierstudenter. Jeg, ei hjemmekjær jente fra bygda Aure, skulle bo hjemmefra i et halvt år!

Navn : Gunvor Astrid Folde
Alder: 29 år
Bosted : Smøla
Ferdig utdannet sykepleier ved Høgskolen i Molde våren 2007
Yrke: Sykepleier ved Tustna sykehjem

Skal, skal ikke?

Det hele startet som et tankespinn..skal..skal ikke? Vi var flere på kullet som snakket om at vi kunne tenkt oss å reise, og giret opp hverandre i tur og orden. Faktisk skulle det bli kniving om plassene som var tilgjengelige dette året. Jeg og en av mine nære venninner var fast bestemt på at det måtte bli Australia! Hvem har ikke drømt om dette fantastiske kontinentet med alle de spennende dyrene, alle surfestedene, dykking på Great Barrier Reef, den herlige australske tilbakelente væremåte, og ikke minste sol, sol og soool så langt øyet kan se?
Gunnvor på joggetur.png
Det var en spent gjeng som denne våren ventet på å se hvem det var som fikk reise, og en kan trygt si at det var to jenter som var i ekstase da akkurat vi to var de heldige!
 
Våren gikk med til planlegging, søking om visum, jobbing for å spare mest mulig penger til morsomme opplevelser og ikke minst hard studering for å bestå alle eksamener før avreise, da dette var et absolutt kriterium for å få dra.
 
Alt var omtrent klappet og klart da jeg et par uker før avreise fikk en telefon fra min gode venninne om at hun dessverre ikke fikk til å bli med likevel! Husker godt at jeg følte verden raste litt sammen der og da..skulle JEG som hadde vert på et par charterturen til syden, reise helt til Australia ALENE? Vi snakker om flere flybytter, stoorflyplassen Heathrow med alle de utfordringer det ligger i å finne frem der, og ikke sist men ikke minst, skulle JEG, som absolutt ikke hadde den sterkeste karakteren i engelsk, klare meg på EGEN hånd når jeg kom frem til studiestedet?? Jeg kjenner enda på den følelsen jeg hadde i de dagene jeg tenkte så det knaket på dette valget.
 
Juli 2006 satte jeg meg på flyet. Jeg hadde gjort avtale med et par jenter som skulle reise fra høgskolen i Ålesund om å treffes underveis.

Fremme på studiestedet

Studiestedet het Townsville, en by med ca 120 000 innbyggere i Queensland, nordvest for Brisbane.   En nydelig liten by med et herlig klima. Vel fremme i Townsville ble jeg innlosjert på universitetets campus, sammen med medstudenter fra hele verden. Vi bodde tre og tre sammen i leiligheter. Jeg bodde sammen med en gutt fra Brisbane og ei jente fra Canada. Jeg vil absolutt anbefale å bo på campus for deg som tenker på reise. Her blir du kjent med mange nye mennesker og føler deg aldri alene. Alle måltidene ble inntatt sammen med alle de andre studentene i kantinen, og her var det stort sett noe for enhver smak. Det var alltid noe som foregikk på campus, så det var opp til en selv hva en ville være med på. Fotballturneringer, basketballspilling, togaparty, revy, filmkvelder, barbequefester osv.   
Studielivet i Australia.jpg
Selv var og er jeg typen som også er glad i å trekke meg litt tilbake og bare være meg noen ganger, og da var det absolutt rom for dette også. Vi hadde alle vårt eget rom som vi kunne være alene på. Dette rommet fungerte som soverom, spiserom, aktivitetsrom og studierom i ett.

 

Livet som student ved Townsville University

Etter en ukes ”velkomstuke” var det klart for at ”alvoret” skulle starte! Vi skulle være sammen med en sykepleierklasse som gikk siste semester i sin sykepleierutdanning. Kan lett innrømme at de første skoletimene var uhyggelig skremmende og spennende. Litt annerledes opplegg enn jeg var vant med hjemmefra, og i tillegg på engelsk! Heldigvis var alle de andre studentene veldig snille og forståelsesfulle mot oss, og vi følte oss absolutt velkomne og ivaretatt. Når det er sagt så var det ingen spesialbehandling og få, så alle ble behandlet likt. Jeg lærte veldig mye dette halvåret. Studentene der nede var vant til å jobbe hardt, og alle var der for å oppnå best mulige karakterer.
 
Gunnvor på stranden.pngSykepleiebøkene var selvfølgelig på engelsk, men de var lettleste og oversiktlige. Har ikke funnet så gode bøker på norsk til dags dato. I ”øvingsavdelingen” ble vi drillet på ulike sykepleieprosedyrer, og vi lærte masse som ikke er i pensum her i Norge. Blant annet er sykepleierne i Australia mye mer vant til bruk av stetoskop enn vi er. I tillegg er de drillet mye mer på de ulike medikamentenes virkning, bivirkninger osv. Dette var litt annerledes fokus for oss, men så artig å lære noe helt nytt da! Vi hadde praktisk eksamen i sykepleieprosedyrer hvor pensjonister var innleid som ”pasienter”. Jeg kjenner enda jeg må le når jeg tenker tilbake på denne opplevelsen. Jeg var så nervøs!. Men den snille mannen i senga, han hadde vert med på noen eksamener før han!  Oppmuntret meg med både blunk og ørsmå, svært så diskrete hint ,om hva jeg måtte huske på, og gjorde sitt beste for at jeg skulle føle meg vel. Lettelsen var nokså stor da eksamen var overstått og bestått. ​

 

Praksis ved Townsville hospital

Ut i praksis.pngI løpet av semesteret hadde vi praksis ved Townsville hospital. Vi måtte kle oss i uniform
som bestod av mørk blå bukse, skjorte som vi måtte stryke selv, og lukkede sko. Jeg ble utplassert på medisinsk avdeling, med fokus på diabetes og nyresvikt. Dette var superspennende saker! Avdelingen hadde vel ca 15 pasienter. Blant dem var det mange aboriginere. Nettopp dette var med å gjorde praksisen min helt utrolig. Jeg fikk bli kjent med denne urbefolkningen som vi alle har hørt om på en eller annen måte. Dette var en opplevelse på godt og vondt. Godt fordi jeg fikk bli kjent med de herlige menneskene bak de ofte alvorlige ansiktene, jeg fikk se hvilke store kunstneriske evner de har, og  høre dem fortelle historier fjernt fra den verdenen som vi lever i. Vondt fordi jeg fikk oppleve rasismen på nært hold. For det fikk jeg virkelig. Opplevde daglig at sykepleiere nektet å gjøre jobben sin inne hos disse pasientene. Opplevde at unge mennesker på 50 år ikke fikk den behandlingen som fantes.  Fikk se konsekvensene av det livet som aboriginerene lever. Det vil si konsekvensene av usunn livsstil med mye alkohol og dårlig mat kombinert med lite aktivitet. Samtlige innlagte hadde ubehandlet diabetes med påfølgende nyresvikt som igjen hadde ført til dårlig blodsirkulasjon og amputasjoner.  Opplevde at leger og sykepleiere ved avdelingen virkelig kunne sine saker og husker godt jeg ble mektig imponert da den yngste sykepleieren var avdelingssykepleier! Lærerikt å få oppleve hvordan de jobber på et annet sykehus enn jeg var vant med.
 
Under praksisen ble jeg veiledet av verdens herligste menneske. En dreven sykepleier med all sin kunnskap og sine varme hender. Hun var rett og slett helt utrolig. Kjørte meg til og fra jobb og inviterte oss norske jentene med på lunch hjemme hos seg !

Fritiden vår

På fritiden vår benyttet vi ofte sjansen til strandliv. Townsville har ei nydelig sandstrand som vi koste oss på. Ellers var det et hav av opplevelser å velge mellom. For å nevne noen ble det div turer til Cairns, Sydney, Brisbane og Melbourne, snorkling på Great Barrier Reef, fallskjermhopp, besøk i div dyreparker osv. Det er nesten bare å velge og vrake. Ellers startet hverdagen min ofte med en løpetur. Jeg måtte tidlig opp for å slippe unna den verste varmen. Til gjengjeld var ville kenguruer mine treningskamerater hver dag. Hvor eksotisk er ikke det?
Gunnvor hopper i fallskjerm.jpg
Hva har et semester i Australia gjort med meg som person og sykepleier?
Oppholdet i Townsville er med meg hver dag i min jobb som sykepleier her i Norge. Jeg lærte mye sykepleiefaglig, men først og fremst lærte jeg så utrolig mye om meg selv! Jeg fikk testet meg selv på så mange områder. Jeg fikk kjenne på følelsen av å være usikker og redd, gleden over å mestre, og ikke minst det å dele så mye med så ukjente mennesker. Jeg tror at dette er en fordel når jeg skal hjelpe andre i rollen som sykepleier. I tillegg må jeg selvfølgelig nevne alle de fine menneskene jeg ble kjent med og alle opplevelsene på fritida! Jeg har bare en ting å si: Ta sjansen, gjør det du og!

Hilsen fra Gunvor
Sist oppdatert: 09.04.2015 06:44:10
Dele innhold