Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Malmö University (Malmö, Sverige)

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 02.10.2013 09:37:10
​Jeg anså dette som en spennende mulighet til å få nye impulser, bli kjent med nye folk, og forsøkt å studert i et annet land, og var spent på alle fordelene disse tingene skulle føre med seg! Dette var hovedmotivene mine for å søke som utvekslingsstudent. Og mange lurte kanskje på hvorfor jeg "bare skulle dra til Sverige", men det skulle vise seg å bli et helt annet semester jeg tok del i der borte, enn hva jeg hadde tatt del i her hjemme.

Hvordan og hvorfor søke som utvekslingsstudent?

Når muligheten for å søke som utvekslingsstudent kom, hev jeg meg rundt og sendte inn søknader. Først søknad til HiMolde som de behandlet, før de nominerte kandidater for utvekslingsstudering. Jeg ble plukket ut, og måtte da fylle inn nye søknader som skulle sendes til Malmö University, som var det universitetet jeg var kandidat til. Dette tok ikke veldig lang tid, og ikke lenge etter at søknadene var sendt, mottok jeg et brev fra Malmö, hvor mine søknader hadde blitt godkjent! :-)
 
Jeg anså dette som en spennende mulighet til å få nye impulser, bli kjent med nye folk, og forsøkt å studert i et annet land, og var spent på alle fordelene disse tingene skulle føre med seg! Dette var hovedmotivene mine for å søke som utvekslingsstudent. Og mange lurte kanskje på hvorfor jeg "bare skulle dra til Sverige", men det skulle vise seg å bli et helt annet semester jeg tok del i der borte, enn hva jeg hadde tatt del i her hjemme.

Skaffe bosted

Jeg fikk tilsendt søknadsskjemaer fra Malmö University, hvor jeg kunne søke plass i deres studentboliger. Jeg ble satt på venteliste, og startet dermed søk etter privat leie. Det lå mange leiligheter og hybler ut for leie, og jeg sendte i vei flere forespørsler. Det tok ikke mange dager før jeg fikk svar fra to stk, og kunne velge og vrake! Så det var ikke veldig problematisk å skaffe seg bolig! :-)
 
Det ble også veldig internasjonalt. Jeg fikk leie en leilighet sammen med 2 andre studenter. En jente fra Romania, og en gutt fra Tyskland. Som om ikke det var nok; jeg leide av en familie fra Uzbekistan! :-) 
1 Malmö University.bmp2 Malmö University.bmp

Samboerne: (f.v.) Carl Bråtegren (fra Kiel, Tyskland) studerte engelsk og Daniela Turcut (fra Oradea, Romania) studerte "Human Rights".
Vi ble invitert i bursdag til jenteungen hos den uzbekistanske familien. Gratulasjoner på flere språk!

De første ukene i Sverige

Semesteret i Sverige startet litt senere enn hva vi er vant til hjemme i Norge. Jeg flyttet inn i Malmö i midten av august, og resten av måneden var satt av til "introduksjonsuker", med kun internasjonale studenter!
 
I disse ukene ble vi delt inn i ulike grupper, som alle var ledet av svenske "mentorer". Deltakerne i disse gruppene var altså fra alle mulige nasjoner! På disse ukene var det mange ulike aktiviteter, som alle var frivillig å delta på. Alt fra sightseeing i Skåne med buss, til idrettsaktiviter, quiz, pub-crawls, og ulike partyer.
 
Under en av disse ukene pågikk også "Malmöfestivalen". Det er da fullt av liv og røre i sentrum, med ulike salgsboder, tivoli og en scene i sentrum hvor artister og band opptrer hver kveld. Denne uka var blant annet The Hives og Timbuktu på plass. I tillegg avholdes "verdens største krepseparty" under Malmöfestivalen. På denne dagen var det utplassert mange bord over hele torget i byen, og alle personer var invitert til å bringe kreps og alkohol for å nyte sammen med resten av innbyggerne! :-)
 
Etter at disse "introduksjonsukene" var ferdig, var det klart for enda mer aktiviteter og party! Da startet nemlig "fadderuka", slik vi er vant med her i HiMolde. I denne uka var også alle de svenske studentene med, og vi fikk også mulighet til å delta på disse ukene.
 
Samtidig som introduksjonsukene pågikk deltok jeg på "svensk nybegynnerkurs". Her gikk jeg i klasse sammen med en annen nordmann, en danske, en italiener, en islender og mange tyskere! Det var frivillig å delta på dette kurset, men det var moro å få testet sine svenske språkkunnskaper!
3 Malmö University.bmp4 Malmö University.bmp
Krepseparty: Studentene møtte opp på torget med selvlagde hatter for å spise kreps og drikke øl med resten av byen! :-)
Kubb på BBQ-party: Etter all grillingen, var det duket for kamp mellom de Skandinaviske internasjonale studentene vs. tyskerne. Vi vant selvfølgelig!

Et halvår som Sports Management-student på Malmö University

Så startet det faglige! :-) Nå var jeg brått i klasse med nesten bare svensker! I tillegg til meg var det også en annen nordmann i klassen. Han var også i Malmö som utvekslingsstudent. Utplassert fra Høgskolen i Telemark, hvor han studerte idrett.
 
Jeg var med på 4 fag i løpet av semesteret. Det var de 4 fagene som SM-studentene i Malmö skulle ha på dette semesteret (nr. 3). Disse fagene var ikke de samme som mine medstudenter på Sports Management hadde hjemme på HiMolde i samme periode. Men de har vært behjelpelig hjemme på HiMolde, slik at jeg får erstattet de fagene jeg har tatt i Malmö med fag vi skal ha senere på HiMolde. Mens jeg da får muligheten til å ta opp de fagene jeg ikke har fått fullført på HiMolde i den perioden jeg har vært i Malmö! :-)
 
Jeg hadde disse fagene som utvekslingsstudent på Malmö University:
 
Marknadsföring inom sport (7.5 sp.):
Dette var et meget spennende fag, men et stort fag å komme igjennom. Vi hadde to gruppeoppgaver, som begge skulle leveres skriftlig, og ha en muntlig framføring i. I tillegg ble vi inndelt parvis, og skulle lage en oppsummering av et utvalgt kapittel i læreboken. Disse oppsummeringene ble samlet inn, og utdelt som eksamensforberedende stoff til alle studentene.
 
Kurslitteraturen var på engelsk, mens forelesningene var på svensk! :-) Dette faget ble jo da naturligvis en erstatning for "markedsføring i sport", som er et fag på 5.semesteret på HiMolde.
 
Av de to gruppeoppgavene vi hadde, var èn av de rettet mot generell markedsføring, og vi brukte annen litteratur en sportsmarkedsføringsbøkene. Den andre gruppeoppgaven var mer praktisk rettet, hvor alle gruppene fikk et tema, hvor vi skulle se på forbedringspotensialer for den kvinnelige fotballklubben Ldb FC Malmö. Når vi hadde framføringer var flere representanter fra klubben tilstede, og tok i mot tipsene, mens det ble stilt kritiske spørsmål til begge parter, etter at framføringene var ferdige.
5 Malmö University.bmp6 Malmö University.bmp
Klassen: Her er flesteparten av studentene fra klassen. Avbildet etter min siste forlesning på Malmö Högskola!
Ldb FC Malmö - Piteå IF: Før prosjektet om Malmös kvinnelag startet opp,  var vi på en seriekamp for å få innblikk i hvordan ting fungerte i klubben.
 
Humankapitalet inom sport (7.5 sp.):
Det såkalte "HRM-faget", var mer teoretisk igjen. Vi hadde ikke noen gruppearbeid, og ikke fullt så mange forelesninger i dette faget, som vi hadde i markedsføringsfaget. Disse fagene pågikk samtidig, mens de to neste fagene startet etter at vi hadde tatt eksamen i disse to fagene.
 
Vi fikk èn individuell oppgave i dette faget, hvor vi skulle bruke generell teori og flette det inn i en "idrettscase", med argument for og mot. Deretter fulgte en skriftlig eksamen.
 
Jeg føler at dette faget ikke var fullt så krevende som markedsføringsfaget. Ikke fordi teorien nødvendigvis var noe lettere, men fordi det ikke var fullt så mange arbeidskrav, framføringer o.l. Men foreleserne (som også stod bak faglitteraturen) var veldig flinke, og jeg føler at også utbyttet av dette faget var veldig bra.
 
Entreprenörskap inom sport- och upplevelsesindustrin (7.5 sp.):
Dette faget startet opp etter at de to forrige fagene var fullført. Dette ble på mange måter et "lignende fag", som markedsføring. I den forstand at det var mye gruppearbeid, og en del praktiske caser.
 
Faget ble ledet av samme foreleser, som vi hadde i markedsføring. I tillegg til at en tidligere student ved Malmö University, som nå arbeider som en entreprenør, ledet faget. Dette faget ble avsluttet med en hjemmeeksamen, hvor vi fikk 1 uke på oss til å besvare 2 oppgaver à 2000 ord. Jeg føler på måte at eksamensperioden, og forberedelsen i forkant var nesten den eneste tiden hvor vi virkelig bant oss til litteraturen.
 
I tillegg til foreleseren som selv arbeider som entreprenør, hadde vi en del eksternforelesere fra ulike nyetablerte foretak. De snakket veldig mye om hva de hadde gjort osv., og på den måten var vi studenter ikke like mye bundet til faglitteraturen i forkant og underveis i disse forelesningstimene. Men vi lærte jo selvfølgelig mye, og fikk mye artig inspirasjon allikevel :-) I tillegg til dette var vi også på en kveldsmesse i Malmö, som ble arrangert av Venture Cup. Her var det mange representanter fra ulike bransjer, som vi studenter fikk snakke med når vi selv ønsket. Disse personene ble også brukt til inspirasjon for våre gruppearbeid.
 
Information & Medier (7.5 sp.):
Dette faget pågikk parallelt med entreprenørskapsfaget, og når jeg sammenliknet entreprenørskapsfaget med markedsføringsfaget, så kan jeg egentlig sammenlikne dette faget med "HRM-faget".
 
"Information & Medier" var også et litt mer teoretisk fag. Vi hadde også her èn hjemmeoppgave, og også denne var individuell. Vi hadde noen eksternforelesere, men faget ble faktisk ledet av en nordmann. Han heter Aage Radmann og har tidligere arbeidet bl.a. som sportsjournalist i Adresseavisen.
 
Fagets hovedinnhold handler om å forstå hvordan mediene fungerer, i forhold til sporten. Vi lærte om å forstå forskjellene i tankegang, og hvordan de tjener på hverandre.

Andre skolerelaterte arrangement:

Vi var også på studietur, til "arenastaden Växjö! Her var det bygd nye idrettshaller på samme plass. En helt ny topparena til ishockey (Växjö Lakers, spiller i Elitserien) og fotball (Östers IF, spiller i Allsvenskan). I tillegg var det bygd ny idrettshall til innebandyspill, og en friidrettshall. Kostnadene for disse var på ca 700 millioner svenske kroner.
 
Etter omvisning rundt på arenaene, og en god lunsj i restauranten (i tilknytning til fotballstadion), gikk turen ned til sentrum for sosialt samvær, før vi dro tilbake til ishockeyarenaen, og så oppgjøret mellom Växjö Lakers - Linköping HC, i Elitserien.
8 Malmö University.bmp9 Malmö University.bmp
Studietur til Växjö: Her er jeg avbildet utenfor restauranten ved arenaene (til venstre), og på innsiden av Vida Arena (hockeyhallen).

Utplassering:

Som en obligatorisk del av dette semesteret for studentene på Sports Mangement på Malmö University, skulle alle ha 3 uker totalt (15 dager à 8 arbeidstimer) utplassert hos en idrettsrelatert organisasjon.
 
I samarbeid med en av SM-lederne søkte jeg på det jeg helst ville; være med i administrasjonen til en hockeyklubb. Av toppklubbene i Skåne var allerede en plass opptatt hos Malmö Redhawks, mens vi ikke lykkes å skaffe en plass i Rögle (hockeyklubben til Ängelholm). Så da ble det plass hos breddehockeylaget Limhamn Limeburners HC. Dette er et bydelslag i Malmö, og seniorlaget spiller i "division 2" (nivå 4), men de har stor ungdomsaktivitet, og drifter Skånes største skøyteskole.
 
Jeg var da på utplassering her i 3 uker, og fikk ta del i driften av Limhamn Limeburners HC. Jeg fikk være med å hjelpe til med det meste. Alt fra registreringer av medlemmer og lage reklameannonser, til å hjelpe til med skøyteskolen og til og med være med og spille hockey på den såkalte "foretakskvelden" (ulike foretak leier hall og utstyr, og spiller kamp). Etter kampen spiste alle medlemmene julemat i klubbens lokaler, før turen gikk videre til Malmö Arena, for å se Allsvenskaoppgjøret mellom Malmö IF - Örebro HC. Jeg fikk være med foretaket på kampen, og de hadde booket et helt VIP-rom på den nye hockeyarenaen, som også var vertskap for Eurovision Song Contest nå i 2013. Dette ble en veldig morsom dag å ta del i! :-)
10Malmö University.bmp11 Malmö University.bmpFöretakshockey: Jeg deltok som keeper da TDC hadde leid Limhamn Ishall for å delta i foretakshockeyen en kveld.
Malmö Redhawks: Jeg var tilstede på flere seriekamper i Malmö Arena. Her avbildet med "Hawkan" og Herman (også norsk utvekslingsstudent).

Hvordan var Malmö?

Malmö er Sveriges tredje største by (bak Stockholm og Göteborg), og det er bosatt litt i overkant av 300 000 innbyggere her. Byen er flerkulturell; ca 40% av befolkningen er innvandrere, og omlag hele 170 ulike nasjonaliteter er representert.
 
Malmö er den største byen i Skånes Län (fylke), som er Sveriges sydligste. Byen ligger også bare 30-40 minutter unna Köbenhavn (med tog). Så det er rikelig med muligheter for å ta del i ulike aktiviteter! :-)
 
Innen idrett er Malmö store på fotball. Malmö FF (herrelaget) er Sveriges mestvinnende fotballklubb, og deres relativt nye stadion, Swedbank Stadion, har en kapasitet på 24 000 tilskuere. Byens kvinnelag, Ldb FC Malmö, er et av Europas beste kvinnelige fotballag. I tillegg er også Malmö Redhawks, byens hockeylag, i toppidretten. De har tidligere vært et Eliteserielag, men spiller nå i Allsvenskan.
 
De bygde også opp en ny arena, i 2008. Malmö Arena har en kapasitet på 13 700, noe som gjør den til Sveriges nest største (etter Globen). I tilknytning til arenaen har det også åpnet et helt nytt kjøpesenter, kalt Emporia. Dette senteret var nordens største, inntil Friends Arena ble innviet i Stockholm nå nylig.
 
Så Malmö er en by hvor det spirer og gror, og hvor ting er i utvikling!
 
Ta gjerne kontakt om det ønskes mer info! Mvh Kristoffer Johansen

 

Sist oppdatert: 09.04.2015 06:45:00
Dele innhold