Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Reisebrev fra Steyr, Østerrike

Av: Straumsheim Jens Petter | Publisert: 04.01.2013 09:15:11
Steyr
​University of Applied Sciences Upper Austria, Steyr
​"Så for å konkludere, var det et meget godt sosialt miljø og ville du finne på noe en dag var det alltid noe som skjedde eller noen som var interessert i å være med på noe."

Forberedelser:

Jeg begynte mine forberedelser allerede rett etter sommer ferien 2010. Disse startet med at jeg tok kontaktet Internasjonal koordinator ved HiM for å få en generell informasjon om hva det innebar og ta ett semester i utlandet. Der fikk jeg beskjed om at dette ikke var noen problemer. Jeg fikk da også informasjon om at hvis jeg valgte en skole som det forelå en erasmus avtale med var det en fordel i forhold til søknadsprosessen. Jeg fikk også informasjon om hvilken skoler det var inngått Erasmus avtaler med. Da jeg hadde funnet ut at det var FHSteyr som var mitt førstevalg var det bare å sette i gang søknadsprosessen. I og med at det var erasmus avtale mellom skolene var dette en enkel jobb. Noen få skjemaer måtte fylles ut og sendes nedover, ett av skjemaene gikk på hvilke leiligheter som var tilgjengelige. Her hadde de en del forskjellig typer, alt fra egne leiligheter til felles leiligheter der du kunne ha ett eget soverom eller dele sove rom med en annen. Alle disse papirene var bare å fylle ut for meg i samarbeid med internasjonal koordinator, når dette var gjort ble resten håndtert mellom skolene. Den siste praktiske forberedelsen som måtte gjøres var å søke om forhåndsgodkjenning av fagene jeg ønsket å ta i løpet av utvekslings semesteret. Dette er for det meste bare en ren formalitet å få godkjent. Det en da kan være klar over er at det sannsynligvis ikke vil være mulig å ta akkurat de fagene som du søker om godkjenning for. Jeg tok nesten ingen fag som var på min forhåndsgodkjenning siden du sender denne søknaden lenge før semesteret starter må du regne med at noen fag blir byttet ut og at noen kolliderer med hverandre.

Ankomst:

I god tid før avreise fikk jeg mail av de to som var tildelt meg som fadder barn, der de la med en del praktisk informasjon som hvordan komme seg til Steyr, overtagelse av leilighet, fadder grupper og program for den første tiden i Steyr. I tillegg til dette lå det ved et skjema der vi kunne fylle ut når vi ville komme til Østerrike og hvor vi tok fly/tog til. Fadderne ville da hente oss på den flyplassen/togstasjonen i området vi kom til. (Ett lite tips hvis du tenker å fly til Linz, sjekk både enkelt tur og tur retur pris på fly billettene. Det kan lønne seg å kjøpe tur retur billett selv om du ikke skal bruke retur billetten.) Da jeg ankom Linz flyplass ble jeg møtt av en av fadderne med bil. Han kjørte meg da til Steyr som er ca. 45 min kjøring fra
flyplassen. Han hadde da også med seg nøkler til leiligheten som jeg var tildelt. Etter dette var det tid for en rask omvisning i byen og fremvisning av hvor skolen var. Før han og de andre fadderne hadde avtalt å møtes på en pub i byen, sammen med de andre fadderbarna som var kommet.

Skolen:

Den første uken der nede var veldig lik den første uken her i Molde på kveldstid, men den store forskjellen var at der nede hadde vi også skole på dag tid. Vi startet med en del praktisk informasjon samt at vi meldte oss opp i de fagene vi ønsket, samt at vi hadde ett lyn kurs i tysk over 3 dager. Videre var denne skolen meget forskjellig fra det jeg var vandt med her i Molde. I Steyr var det største faget jeg tok på 4 poeng, mens de fleste lå på 2-3 og kunne være helt nede i 0,5 poeng for et fag. Ett av logistikk fagene jeg tok gikk sammen med de ordinære studentene der nede, mens de resterende var egne fag for oss internasjonale studenter. Mange av fagene gikk også som seminar kurs over 2-3 dager der det var en blanding mellom forelesning og gruppe arbeid. Spesielt lærte jeg mye av gruppe arbeidet som også måtte presenteres. Det var en god erfaring og gjorde meg mye sikrere i bruken av engelsk samt det og st foran andre å snakke på ett språk som jeg ikke var helt komfortabel med i begynnelsen. Før jeg reiste ned der var jeg litt bekymret for hvordan engelsken min var, men dette viste seg og ikke å være noe problem. De fleste som var der nede hadde ikke engelsk som sitt morsmå, så alle var veldig lære villige og hjalp hverandre hvis det var ett ord vi ikke kom på det gjorde at vi hele tiden lærte nye ting av hverandre. Også skriftlig gikk det ganske bra, vi hadde kurs i engelsk samt at alle foreleserne var veldig klar over at vi ikke hadde engelsk som vårt språk. De var også veldig tydelige på at det ikke var engelsk kunnskaper de testet når vi hadde eksamen og presentasjoner, men at vi klarte å gjøre oss forstått og fikk frem vårt budskap på en måte som viste at vi hadde forstått hva faget handlet om.

Litt om byen:

Steyr er en ganske liten by som har ca 40.000 innbyggere og ligger i provinsen Oberösterreich der Linz er fylkeshovestad. For og komme seg til Linz er den enkleste måten og ta toget som bruker ca. 45 min. Fra Linz er det også en meget god togforbindelse til resten av Østerrike og Tyskland. Steyr virker ikke som noen by med 40000 innbyggere, den har ett lite sentrumsområde som er meget stille og rolig. Dette kunne da imidlertid endre seg ganske fort, siden det ganske ofte ble holdt forskjellig arrangementer her i helgene. Det at byen var forholdsvis liten gjorde det veldig intimt, og så godt som hver gang du gikk ut en tur møtte du andre folk du viste hvem var.

Sosialt:

Sosialt sett var Steyr en meget bra plass og være, vi var ca 80 internasjonale studenter noe som var akkurat passelig etter min mening. Det var en passelig stor gjeng som gjorde det mulig å bli kjent med de aller fleste. Det begynte som tidligere nevnt med at vi møttes allerede første kvelden. Og fortsatte med at vi var samlet til samme forelesningene de to første ukene, dette gjorde at vi tidlig fikk et godt samhold i klassen. Utover semesteret ble det arrangert en del fester av ESN gruppen ved skolen. Ellers var det storsett noen som hadde planer av forskjellig art hver helg. Dette var alt fra og reise på ski til å besøke diverse land og byer i regionen og resten av Europa. Hvis noen hadde planer om en tur eller noe annet ble dette alltid offentlig gjort på facebook, noe som gjorde det mulig for alle som var innteresert til å henge seg på. Hvis det var en helg en ikke var interessert i og reise var stort sett de som var igjen i byen samlet til ulike fester. Så for å konkludere, var det et meget godt sosialt miljø og ville du finne på noe en dag var det alltid noe som skjedde eller noen som var interessert i å være med på noe.

Anbefaling:

Jeg vil på det sterkeste annbefalle alle som vurderer ett semester i utlandet om å benytte muligheten som finnes gjennom skolen og erasmus sammarbeidet. Det vil jeg anbefale uavhengig av hvor du vil reise, bare det å reise ut vil gi en solid erfaring og mange nye opplevelser og inntrykk du ikke vil få hvis du holder deg i det samme gamle miljøet her i Norge. Steyr i Østerrike er absolutt noe som anbefales på det sterkeste hvis du vil ut og oppleve noe nytt. Er du interessert i å reise rundt i Europa så vil jeg også på det sterkeste anbefale at du ikke utsetter dette når du først kommer ned der. Siden jeg var der fra februar til juli utsatte jeg en del av reisingen for å vente på at det skulle bli mer sommer. Noe som gjorde at jeg ikke fikk reist like mye som jeg skulle ønsket. Jo før du starter jo mer får du gjort. Husk at tiden går fortere enn du tror og bruk den ledige tiden du har godt.

 

Sist oppdatert: 09.04.2015 06:45:29
Dele innhold