Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

University College Ghent (Gent, Belgia) Master

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 30.08.2013 10:01:23
Til tross for sene kvelder og hardt arbeid sitter vi igjen med mye kunnskap og er godt fornøyd med det akademiske utbyttet. Foreleserne var alle veldig dyktige innen sitt felt og mye av pensum i fra University College var tatt i fra forskning som foreleserne nylig hadde utført.

Reisebrev fra Gent i Belgia
av Martine V. Gulbrandsen og Thuy Le

Innledning

I forbindelse med utveksling andre semester på master i Molde valgte vi å ta turen til Gent som er en flott middelaldersk by i Belgia. Oppholdet vårt varte fra begynnelsen av februar 2013 til slutten av juni 2013. Vi tok tre fag på Gent University College og to fag på Gent University. Vårt opphold i Gent i varte fom begynnelsen av februar 2013 til nesten slutten av juni 2013. Vi sitter igjen med mange flotte minner,  inntrykk, mer kunnskap og nye venner.

Bilde%201

Gent

Som den største byen i Øst- Flandern har Gent mange forskningsorienterte selskap som holder til her og dermed også mange skoler og sykehus. I middelalderen var Gent en av de største og rikeste byene i det nordlige Europa. Innbyggertallet i dag ligger på litt over 240.000, hvorav 65.000 er studenter. En finner puber på alle hjørner og drøssevis av gode restauranter der du som en norsk student ikke blir blakk av med det første. Normal pris på øl ute ligger på det samme som vann og koster ca 2,5€. For en god middag koster det omlag 15€. Her er det dessuten verdt å prøve ”Gent Beef Steew” som byen er svært stolt av. Dette er som en slags Gulasj hvor kjøttet blir marinert i øl. Her kan vi anbefale en restaurant som heter Mosquito Coast som ligger ved Gravensteen.                            

Til slutt må vi ikke glemme de belgiske vaflene! Disse er så gode at de kunne fått et avsnitt for seg selv :) Koster 2 € uten noe på og du kan lukte deg frem til de ;)

Gent er en by som aldri er stille og hvor det alltid er noe å finne på. Siden det bor svært mange studenter i byen er det også studentvennlige priser på kino (5€) , klatring og andre aktiviteter. Som i Nederland er sykkel det beste fremkomstmiddelet. Byen er sykkelvennlig med egne sykkelfiler, men riktignok er det mye brosteiner og trikkeskinner som kan være skummelt for en som ikke har tråkket på en pedal på årevis. Dette merket vi spesielt på regnværsdager hvor det noen ganger kunne endt med knall og fall:)
For leie av studentsykkel i 5 måneder koster det 30€, noe vi syntes var rimelig. For 5€ ekstra får du forsikring som gjelder all form for vandalisering. Dersom en er uheldig og får frastjålet sykkelen må en derimot ut med 60 €, altså  depositumet en må betale for å leie sykkelen. Det er med andre ord viktig å låse sykkelen godt, vi hadde tre låser, og ikke la den stå ute om nettene dersom en har mulighet til å ta den med inn.

Bilde%202
Frem til april tok vi trikk siden det var svært kaldt ute. Det koster 1,20 € for en enkeltbillett eller 25 €  for et månedspass dersom du er under 25 år. Deretter syklet vi til skolen hver dag (samt alle andre plasser vi skulle). Fra huset vi leide tok det 10 minutter til sentrum og 15-20 minutter til skolene. I motsetning til de fleste bilister i Norge er bilistene Belgia svært tålmodige og flinke til å slippe frem syklister.  Dersom en av en eller annen grunn ikke kan eller ønsker å sykle kan en benytte seg av trikk eller buss. Disse går over store deler av byen hver 5 minutt. Det er dessuten svært enkelt og rimelig å ta tog fra Gent til for eksempel Antwerpen (shopping mekka) og Brussel, så vel som å reise utenlands til byer som Paris og Amsterdam. 

Studiet

Vi reiste ut på vårt andre semester som første års masterstudenter på studiet Samfunnsendring organisasjon og ledelse. Det var Gent University College som var vår hovedutvekslingsinstitusjon, men ettersom de ikke hadde alle fagene vi trengte for å få godkjent siviløkonom kravet i Norge fikk vi tilbud om å få ta inntil 40% av fagene på Gent University. Det var greit med informasjon om fagene vi kunne ta på begge av skolenes hjemmesider, forruten om en del obligatoriske krav som vi ble litt overrasket over. Det som til tider var litt problematisk var at deler av hjemmesidene var på Nederlandsk. Ellers var Høgskolen i Molde veldig greie med å godkjenne fagene vi ønsket å følge og prosessen med fagvalg gikk relativt raskt og smertefritt.
 
Fagene vi valgte fra Gent University College var Personnel Management, Governance of Security, og Change Management. I alle disse fagene var det forventet mye interaksjon mellom studenter og foreleser gjennom forelesningene. Dette krevde god forberedelse før forelesningene og mye muntlig diskusjon samt gruppeoppgaver underveis i timene. I Governance of Security var det obligatorisk innlevering av 9 rapporter, samt fremføringer av hva en hadde funnet ut. Disse talte 48% av eksamenskarakteren. I Personnel Management måtte vi levere 5 Portfolio oppgaver, og i Change Management var det en obligatorisk prosjektoppgave på 20 000 ord i tillegg til transcripts av 10 intervju som totalt talte 50% av karakteren. Alle fagene gav 6 studiepoeng. Eksaminasjon var muntlig eksamen på ca 10-15 minutt per student. Dette var nytt for oss og litt utfordrende, men absolutt en ny lærdom.
 
Fagene vi hadde på Gent University het International Business Marketing og Management Control. Sammenlignet med Gent University College var det forelesningssal og mye større klasser. Dette førte til mindre klassediskusjoner og oppgaver under forelesningen. I Management Control gikk vi gjennom tre caser grupper som deretter ble løst i fellesskap. I tillegg var det en obligatorisk case hvor hele klassen ble delt inn i grupper og fikk 6 timer på å løse og levere inn. Hele karakteren ble basert på en muntlig eksamen på 15 min uten forberedelser. I International Business Marketing hadde vi en obligatorisk gruppeoppgave som talte 30% av karakteren. I tillegg hadde vi en eksamenen som bestod av en avkrystningsprøve på totalt 50 spørsmål.
 
Vi synes begge at det var definitivt mer arbeid under semesteret i Gent enn det vi har vært vant til fra høyere utdanning i Norge. Til tross for sene kvelder og hardt arbeid sitter vi igjen med mye kunnskap og er godt fornøyd med det akademiske utbyttet. Foreleserne var alle veldig dyktige innen sitt felt og mye av pensum i fra University College var tatt i fra forskning som foreleserne nylig hadde utført.

Bosted

Vi søkte først om å få en studenthybel, men da det ikke var noen ledige måtte vi finne noe på det private market. Etter mye mailing frem og tilbake hvor vi blant annet ble forsøkt svindlet, fant vi et rimelig hus i et område som heter Rabot, nærmere bestemt Rietstraat 92. Der trivdes vi svært godt til tross for at det var i nærheten av en såkalt ”Tyrkisk gate” og det var et veldig multikulturelt nabolag. Vi betalte 575 € i måneden hvor både strøm og internett var inkludert. Huset bestod av tre etasjer med svært bratte trapper. Huseieren var veldig behjelpelig med å skaffe oss en ekstra seng og legge til rette for at oppholdet vårt skulle bli best mulig.

Sosialt  

For de som liker å feste er det en gate som heter ”Ooverport” somBilde%203 består av mange utesteder med høy partyfaktor som ligger tett i tett på begge sider langs hele gaten. Vi følte dette var et sted for de som var ”single and ready to mingle”, så vi holdt mest til på ”Hot Club Gent” som ligger ved Gravensteen. Dette er en jazzbar hvor en kan sitte både ute i bakgården og inne. På dagtid er det koselig å bare slå seg ned langs kanalene dersom været tillater det. Vi var veldig uheldig med været, men det skal visst vanligvis ligge på mellom 25 og 30 grader sommermånedene.
Ellers arrangerer ESN Gent turer til blant annet Paris, Brugge og Brussel, i tillegg til andre sosiale sammenkomster.
 
Dersom en ønsker å trene kan vi anbefale Basic Fit som ligger
ved Korenmarkt, altså midt i sentrum. Handlegaten ligger ca 100 meter bortenfor og har butikker som Bershka, Zara, og Sports Direct. Ellers er det en litt mer eksklusiv handlegate ved Zuid med butikker som SuperDry og SuperTrash. Nede ved Zuid er det også et kjøpesenter. Alt kan enkelt nåes via sykkel, trikk, eller til fots.

Sluttord

Alt i alt sitter vi igjen med mange flotte minner, erfaringer, mer kunnskap, og nye venner. Vi angrer ikke på at vi tok turen, så dette kan anbefales til de som ønsker å oppleve noe nytt og ikke er redd for en utfordring :)
 
Hvis alt det overnevnte ikke er overbevisende nok…
valfer
Belgiske VAFLER….need we say more? ;)
 
Foto: Martine V. Gulbrandsen og Thuy Le

 

Sist oppdatert: 09.04.2015 06:46:07
Dele innhold