Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

University of Applied Sciences BFI Vienna (Wien, Østerrike)

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 04.01.2013 11:50:28
Vienna
​Wien
"​Wien er kåret til verdens beste by å leve i, og en av de 5 beste studentbyene i verden.  På mange måter er byen som et historisk museum. Mange historiske bygninger og utrolig vakker arkitektur. Alt forhistorisk er godt bevart. "

Forberedelser

Jeg startet mine forberedelser rett etter sommerferien 2011. Jeg begynte med å undersøke hvilke universiteter jeg hadde mulighet til å ta mitt utvekslingsopphold på. Internasjonal koordinator ved HiMolde gav meg god informasjon om universitetene som HiMolde samarbeider med.  Etter en del research falt valget på University of Applied Sciences Vienna (UAS) i Østerrike.
Søknadsprosessen var relativt enkel. Jeg måtte sende inn en kort søknad samt karakterer fra tidligere semester, registrere meg på nettportalen til universitetet i Wien og velge fagene jeg ønsket å ta. Fagene jeg ønsket å ta i Wien måtte først godkjennes av studieveileder i Molde. Noen av fagene jeg hadde valgt var ikke så veldig relevant i forhold til logistikk som jeg studerer, men det var ikke noe problem å få de godkjent.  Det en skal være klar over er at det sannsynligvis ikke er mulig å ta alle de fagene som man søker godkjenning for. Det er lett for at fagene kolliderer med hverandre. Jeg måtte bytte ut noen av fagene mine uten at dette skapte noen problemer med tanke på godkjenning av studieveileder.
Den siste praktiske forberedelsen var å søke etter bolig. I Wien har de en organisasjon som utelukkende leier ut studenthybler til utvekslingsstudenter. Her gjelder det å søke i god tid, da etterspørselen etter bolig er større enn tilbudet.  Jeg søkte litt seint, og fikk dermed ikke innvilget førstevalgene mine.

Ankomst

Jeg hadde god kommunikasjon med den internasjonale koordinatoren ved universitetet i Wien. Her fikk jeg god informasjon om alt det praktiske som måtte være i orden før avreise.
Det ble opprettet en Facebook gruppe for oss utvekslingsstudenter ved universitetet. Her fikk jeg veldig kjapt kontakt med andre erasmus studenter.
Før avreise fikk alle studentene tildelt en Buddy, eller fadder, som skulle hjelpe oss med det praktiske de første dagene i Wien. Buddyen min har tidligere vært på et utvekslingsopphold ved HiMolde.
Jeg ankom Wien 4 dager før semesterstart. Buddyen min hentet meg på flyplassen i Wien og hjalp meg med å få hentet nøkkelen til hybelen min. 
I løpet av de tre første dagene i Østerrike må man registrere seg hos myndighetene. Det er i utgangspunktet en enkel prosess, men alle papirene var på tysk og ingen på registreringskontoret snakket engelsk. Jeg fikk heldigvis hjelp av Buddyen min til å oversette papirene.
 

Skolen

Den første dagen på skolen hadde vi et orienteringsmøte der vi fikk utlevert studentkort, ESN kort og et hefte med all informasjon vi trengte for å klare oss på skolen og i Wien.  Resten av uken var lagt opp til sosial sammenkomst med de andre studentene. Ganske likt fadderuken her hjemme.
Fra uke 2 startet undervisningen. Skolen har egne kurs på engelsk kun for erasmus studenter.  Jeg hadde også ordinære kurs på engelsk sammen med andre østeriske studenter, men jeg måtte dessverre velge bort disse fagene da de kolliderte med andre fag.
Vi fikk 5 studiepoeng for hvert av erasmus fagene. Så jeg trengte totalt 6 fag. Selv om studiepoengene var lik for alle fagene så var arbeidsmengden for hvert fag veldig ulik. Noen fag krevde minimalt med innsats, mens andre fag krevde en god del mer.
Den store forskjellen mellom HiMolde og UAS Vienna var at undervisningen i Wien var mye mer praktisk. Det var lagt opp til veldig mye gruppearbeid og framføringer av gruppearbeidet. Vi hadde i snitt to framføringer per fag. Gruppearbeid, framføringer og aktiv deltakelse på forelesningene utgjør en stor del av sluttkarakteren. Eksamen utgjør som regel kun 50-60 % av karakteren.
Det er også obligatorisk oppmøte på forelesningene, og man må i teorien møte opp på minst 70 % av forelesningene i hvert fag. I praksis viste det seg at de ikke var så strenge på det når det gjaldt utvekslingsstudenter.
Skolen kunne kanskje tilrettelagt litt mer for studenter som ikke kan tysk. Mye informasjon og både datasystemer og nettportalen til skolen var kun på tysk, men etter en stund så opplevdes ikke dette som et stort problem.
 

Litt om Wien

Wien er kåret til verdens beste by å leve i, og en av de 5 beste studentbyene i verden.  På mange måter er byen som et historisk museum. Mange historiske bygninger og utrolig vakker arkitektur. Alt forhistorisk er godt bevart. Blant de kulturhistorisk mest betydningsfulle bygninger kan særlig nevnes domkirken Stephansdom, keiserens tidligere residens Hofburg, det keiserlige lystslott Schönbrunn, slottet Belvedere, foruten rådhuset og parlamentsbygningen. Naturparken Prater med verden eldste fornøyelsespark er også berømt.
Wien har ca 1,7 mill innbyggere og 110.000 studenter. 25.000 av studentene er utenlandske.
Det store antallet studenter sørger for at det er alltid liv i byen, uansett årstid.
Kriminalitet er nærmest ikke eksisterende i Wien. Selv om det var mye liv og røre i byen, så opplevde man aldri bråk eller andre problemer med folk. Østerrikere er generelt veldig lovlydige og vennlige.
Studenthybelen min var lokalisert ganske langt fra skolen, men kollektivtransporten i Wien er utrolig god. På dagtid trengte jeg aldri å vente mer enn 2-3 minutter på neste trikk eller T-bane.
Byen har også et veldig godt utbygd sykkelveinett. Det er veldig lett å ta seg fram på sykkel, og man kan leie gratis sykkel fra en av de mange sykkelstasjonen i byen.
Wien huser et av FN’s tre hovedkvarter, og mange internasjonale bedrifter. Byen oppleves som svært internasjonal, og det er i utgangspunktet ikke noe problem å kommunisere med folk på engelsk. Men man merker at engelsken ikke er helt på nivå med Norge, spesielt blant de eldre generasjonene.
Østerrike er ikke det billigste Europeiske landet å bo i. Prisnivået i Wien er høyere enn gjennomsnittet for EU landene, men allikevel langt lavere enn i Norge. Unntaket er alkohol og tobakk, som er langt billigere i Østerrike enn andre Vesteuropeiske land.   
 

Sosialt

Vi var ca. 60 erasmus studenter på UAS. Dette var en passelig mengde, slik at det gikk an å bli kjent med alle sammen. ESN teamet på skolen arrangerte en god del eventer for oss utvekslingsstudenter i begynnelsen av semesteret. Etter hvert arrangerte vi våre egne eventer og turer.  Det sosiale miljøet blant oss erasmus studenter var svært bra, dog kunne integrasjonen mellom erasmus studentene og de lokale studentene vært bedre. Her synes jeg ESN Molde gjør en mye bedre jobb på det området.
Vi var spredt rundt om på forskjellige studenthybler i byen. Dette gjorde det lett å komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter fra andre universiteter i Wien, men det førte også til at vi ikke ble en så sammensveiset gjeng som jeg hadde håpet på.
Wien er lokalisert veldig sentralt i Europa, og det er kort vei til andre Sentraleuropeiske land. I løpet av mine 5 måneder i Wien fikk jeg tid til å besøke Ungarn, Slovakia, Kroatia, Italia, Sveits, Liechtenstein, Tsjekkia og Slovakia.
 

Konklusjon

Semesteret mitt i Wien var helt fantastisk. Det var utvilsomt de 5 beste månedene i livet mitt. Man møter selvfølgelig et par utfordringer på veien, som språkproblemer, vanskelig byråkrati og kulturforskjeller, men dette er en del av opplevelsen.
Jeg vil på det sterkeste anbefale alle å ta et semester i utlandet. Utbyttet av å studere i utlandet er utrolig stort. Rent faglig sett, så hadde jeg nok hatt et større læringsutbytte i Molde, men et semester i utlandet handler om så mye mer. Det er en unik opplevelse og erfaring som man ikke vil oppleve ved å studere i Norge. Man knytter til seg venner over hele Europa og får en mye større kulturforståelse.  Man blir mer selvbevisst og mye mer selvstendig av å klare seg selv i utlandet.
Sist oppdatert: 09.04.2015 06:46:40
Dele innhold