Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Om HiM​​o​l​de​ /Aktuelt / For ansa​tte /For studentene /Biblioteket / Kontakt oss ​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

University of Applied Sciences Upper Austria II (Steyr, Østerrike)

Av: Myrstad Anette Kristin | Publisert: 10.09.2014 13:36:19
​Om du er interessert i å reise så er Østerrike det perfekte landet å dra til siden det ligger veldig sentralt i Europa. I løpet av mitt semester i Steyr fikk jeg tid til å besøke Italia, San Marino, Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Ungarn, Kroatia og Romania.
 

 

​Forberedelser

Etter sommerferien i 2013 var over så startet jeg å undersøke hvilke skoler jeg hadde mulighet til ta mitt utvekslingssemester på. Etter at jeg hadde sjekket de forskjellige mulighetene tok jeg kontakt med internasjonal koordinator, og hun kunne gi meg mye informasjon om de forskjellige universitetene som HiMolde samarbeider med. Og etter at jeg hadde fått tenkt meg om litt så bestemte jeg meg for at jeg hadde lyst å søke på University of Applied Sciences Upper Austria som ligger i en liten by som heter Steyr i Østerrike. Søkeprosessen var relativ enkel uten om det at de skulle absolutt ha stemplet alle de forskjellige papirene. Jeg måtte sende de karakterene fra tidligere semester, kopi av forskjellige id papir, helsekort, Ønskeliste over fag jeg ønsket å ta, bevis på at jeg hadde pengestøtte og en kort søknad.  Fagene som jeg ønsket meg måtte godkjennes av studieveileder i Molde, men jeg fikk beskjed fra han at jeg kunne egentlig ta akkurat de fagene jeg ønsket uten at det skulle være et problem for han. Jeg hadde fått beskjed om at de fagene jeg ønsker meg kan endres før jeg kommer dit, og at noen fag kan kollidere så jeg måtte være forbered på endringer. Jeg fikk også muligheten til å søke skolen om boplass, og dette var bare et ark som skulle fylles ut. Og etter at søknaden var godkjent så var det bare og begynne å planlegge hvordan jeg skulle komme meg til Steyr. Jeg prøvde også å finne ut mest mulig om byen og skolen før jeg dro nedover.
 

Ankomst

Et par uker før jeg skulle dra til Østerrike så fikk jeg epost ifra fadderen som jeg hadde fått, jeg fikk beskjed om det var noe jeg lurte på så kunne jeg bare spørre henne. Jeg hadde avtalt at hun skulle komme å plukke meg opp på togstasjonen i Steyr. Men jeg må si at jeg var litt nervøs når jeg reiste nedover helt alene til et land jeg aldri hadde vært i. Jeg fant fort ut at folk i Østerrike er veldig behjelpelig men engelsk kunnskapene er ikke helt på topp, noe som kunne gjøre kommunikasjon litt vanskelig. På toget fra Wien så må man bytte tog i en by som heter St. Valentin her var det like før jeg endte opp på toget tilbake til Wien. Men etter en stund og med litt flaks så klarte jeg å komme meg til Steyr. Der stod fadderen min og ventet og hun fulgte meg til leiligheten min, og vi avtalte at vi skulle treffes senere på kvelden og gå på en fest hvor jeg fikk møte noen av de andre utvekslingsstudentene.Steyr1.jpg

 


 

Skolen

Den første dagen på skolen hadde vi et orienteringsmøte der vi fikk utlevert studentkort, ESN kort og et hefte med all informasjon vi trengte for å klare oss på skolen. Vi kunne også melde oss på forskjellige fester og arrangement som foregikk løpet av første uken. Det var egentlig rimelig likt fadderuken her hjemme og skolen startet ikke for fult før i den andre uken.
Vi fikk også beskjed at i løpet av den første uke i Østerrike så måtte vi registrer oss hos myndighetene. Og det viste seg at dette ikke var så lett siden ingen på registreringskontoret snakket noe annet enn Tysk, og alle papirene var også på Tysk. Men heldigvis så skjønte fadderne Tysk, så jeg fikk oversatt papirene.
Skolen har egne kurs på engelsk som er kun for erasmus studenter, jeg måtte ta litt andre fag enn det jeg ordinært hadde ønsket meg siden noen fag kolliderte med andre. Studiepoengene som fagene ga varierte veldig, det var helt fra 1,5 opp til 6 poeng for de forskjellige fagene. Jeg må si at jeg synes at meste parten av fagene krevde ikke så stor innsats for å få bra resultater, og de fleste oppgavene var relativt lett. Det som overasket meg mest med skolen var at det var obligatorisk oppmøte på alle fagene, og du måtte ha over 70% oppmøte for å bestå faget. Gruppearbeid, framføringer og aktiv deltakelse på forelesningene utgjør å en stor del av sluttkarakteren, og eksamen utgjør stort sett ikke mer enn 50-60% av karakteren. Lærerne var stort sett veldig greie med utvekslingselevene så om du hadde litt mindre enn 70% oppmøte så besto du vanligvis likevel.

 

Litt om Steyr

Steyr er en relativt liten by som har rundt 40 000 innbyggere og ligger i provinsen Oberösterreich.
Det er en veldig gammel by med mye historie og har bygninger helt ifra 1400 tallet. Steyr ligger hvor elevene Steyr og Enns møtes, så hver vår så ender de opp med å ha en flom av forskjellige størrelser.
Byen er forholdsvis liten gjør det veldig intimt og så godt som hver gang du er ute å går tur møter du folk du kjenner. Sentrumsområdet er ganske lite og ganske stille i uke dagene, men når det begynner å nærme seg sommer så begynner det å skje ting. Da er det konserter, bil/motorsykkel show, maraton og kulturelle hendelser nesten hver helg.
Prisnivået i Østerrike er høyere enn gjennomsnittet for EU landene, men allikevel langt lavere enn i Norge. Unntaket er alkohol og tobakk, som er langt billigere i Østerrike enn andre Vesteuropeiske land. Hovedstaden i provinsen som heter Linz ligger ca. 45 minutter unna med tog, og ifra Linz er det veldig gode tog forbindelser som gjør at det er lett og komme seg rundt om kring.Steyr 4.jpg

 

Sosialt

Vi var rundt 60 erasmus studenter, og siden vi ikke var så mange utvekslings studenter var det mulig og bli kjent med alle sammen i løpet av semesteret. Esn teamet som var på skolen arrangerte en del fester i starten av semesteret, og etter den første uken så ordnet de ca, ett temaparty hver måned. Det ble også arrangert student pub hver onsdag på en tilfeldig pub i Steyr.
Esn teamet arrangerte også diverse turer til forskjellige steder som ikke var så langt i fra Steyr.
Men etter at utvekslingsstudentene hadde blitt bedre kjent så startet vi og arrangere våre egene turer og events. Det var et veldig sosialt miljø blant oss utvekslingsstudenter, men integrasjonen mellom erasmus studentene og de lokale studentene kunne godt ha vært litt bedre.
Det er også mulighet for andre aktiviteter som f.eks. boksing, svømming, skøyter, klatring, kino(Bare på tysk), bowling, fotball osv.
Om du er interessert i å reise så er Østerrike det perfekte landet å dra til siden det ligger veldig sentralt i Europa. I løpet av mitt semester i Steyr fikk jeg tid til å besøke Italia, San Marino, Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Ungarn, Kroatia og Romania.Steyr 3.jpg

Bilde: Beer Race
 

Konklusjon

Jeg har hatt et helt fantastisk semester i Steyr og jeg vil på det sterkeste anbefale alle til å ta et semester i utlandet. Det vil jeg anbefale samme hvilket land i verden du har lyst å reise til, det og bare komme seg vekk fra Norge og det samme gamle miljøet var utrolig bra. Og jeg har møtt så utrolig mange nye mennesker og jeg har fått oppleve kulturer fra alle kanter av verden. Noe som vil gjøre at det blir enklere og reise senere siden jeg har venner i veldig mange forskjellige land.

 

Skrevet av:
Joakim Småge Edvardsen

Sist oppdatert: 09.04.2015 06:47:01
Dele innhold