- Studentene har fremtidens løsninger

- Havet gir oss enorme muligheter, men det følger også et stort ansvar med. Dette var hovedbudskapet til fiskeriministeren da han besøkte studentene i Kristiansund. 

Fiskeriministeren var også på besøk til næringen etter forelesningen. To heldige studentambassadører fra «Marin logistikk og økonomi» ble med på reisen og kom tett på både næringen og ministeren denne tirsdagen.

Foto: Høgskolesenteret i Kristiansund

Mange snakker om at fremtiden ligger i havet, men fiskeriminister Harald Tom Nesvik var forbilledlig klar da han holdt foredrag for studentene i Kristiansund.

- Det snakkes om at vi må bli selvforsynte med mat. Vet noen hvor mye sjømat vi eksporterte i fjor? Vi eksporterer 37 millioner måltid med mat hver eneste dag i løpet av et år. Vi har brukt opp de landarealene vi har for å produsere mat. Fremtidig vekst må vi ta fra havet.

Forsvarlig forvaltning

Nesvik mente at Norge har en god fiskeriforvaltning. Men mante også om at vi må passe på de bestandene som er på vei nedover og bli flinkere til å utnytte alt av det vi høster.

- Jeg har sagt til fiskerinæringen at dagen for å kaste verdifull protein på havet er over. Det må vi bare legge fra oss. Vi må skape produkt av hele fisken. Og dere som er studenter må hjelpe oss å skape ideene og de nye produktene. 

Se video av forelesningen her

En gigant på havet

- Norge er et relativt lite land når det gjelder antall innbyggere og fastland, vi er ikke det største landet i verden akkurat. Men havområdet vårt er fem ganger større enn landområdet. Vi er gigant på havet. Da må vi ta vare på det vi har fått.

Nesvik snakket mye om å ta ansvar for det havet gir og var klar på at en måtte tenke på bærekraft og kvalitet på produktet.

 - Helt fra fisken kommer over ripa eller du setter smolten (unglaks red. anm.) ut i anlegget eller du klekker de første eggene så er kvalitet helt vesentlig, forklarte en engasjert minister.

Rekordstor eksport av sjømat

Han erkjente også at han til tross for rekordresultatet i fjor så var han litt skuffet.

-I fjor eksporterte vi sjømat for 99 milliarder kroner. Det er et enormt tall. Men jeg var en av de få som var litt skuffa. Jeg hadde lyst til å være den første fiskeriministeren som bikket 100 milliarder kroner, men så kom det en renteøkning og ødela, sa han med glimt i øyet.

Etter forelesningen dro fiskeriministeren videre til Abyss Group, Leroy Midt og Stranda Prolog As. To heldige studentambassadører fra «Marin logistikk og økonomi» ble med på reisen og kom tett på både næringen og ministeren denne tirsdagen.

Vil du studere noe innenfor den marine næringen? Da bør du sjekke ut studiene «Marin logistikk og økonomi», og det nye studiet «Bærekraftig logistikk og sirkulær økonomi».

Publisert 22. feb. 2019 16:32 - Sist endret 22. feb. 2019 16:33