Er den norske modellen for barneidrett truet?

Skal idretten være for alle eller noen få som har råd til å henge med på pengegaloppen? Dette er et av temaene som skal belyses under seminaret om barneidrett som går av stabelen 14. mars på Høgskolen i Molde.

Står barneidretten i Norge i fare for en differiansiering?

Skal idretten være for alle eller noen få som har råd til å henge med på pengegaloppen? Dette er et av temaene som skal belyses under seminaret om barneidrett som går av stabelen 14. mars på Høgskolen i Molde.

Forsker Oskar Solenes er en av dem som står bak seminaret. Han forteller at barneidretten i Norge har en unik måte å organisere seg på.

Flest mulig, lengst mulig

- I Norge er både toppidrett og breddeidretten samlet i samme organisasjon. Det betyr at idrettslagene, så vel som Norges Idrettsforbund må klare å favne alle – det er en utfordring. Barneidrettsbestemmelsene er vedtatt blant annet for å kunne verne om barnet, og sørge for at flest mulig deltar i dretten lengst mulig.

Den norske modellen utfordres

Det er ting som tyder på at idretten er i ferd med å utvikle mekanismer som kan virke ekskluderende fordi de vil skape et skille mellom de som kan og de som ikke kan betale for seg. Forsker Kjell Marius Herskedal forklarer:

- En konsekvens av at store penger havner i hendene på betalingsakademiene er at klubber har begynt å skape segregerte tilbud for barn allerede fra første trening. Du kan velge et pluss-tilbud med betalte trenere (koster mer) eller et tradisjonelt tilbud med foreldretrenere. Det vil si at du skiller kompisgjengen fra start. Dette mener jeg er en utvikling som potensielt utfordrer den norske idrettsmodellen både når det kommer til verdier og regelverk.

Sport Management-miljøet ved Høgskolen i Molde har skaffet seg et godt nettverk i idretts-Norge og det er en rekke spennende personer som kommer på seminaret. Her kan vi nevne både håndballtrener Helle Thomsen, Henrik Lunde fra NFF og ikke minst Marius T. Eliassen som også er student ved Høgskolen i Molde. 

Se hele programmet her. 
 

Publisert 11. mars 2019 15:18 - Sist endret 11. mars 2019 15:18