Hva har judo og børsbobler til felles og hvilken betydning spiller kjønn?

Professor Alex Krumer underviser og forsker ved HiMolde, Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap, bl.a. innen sportsøkonomi og sportsanalyse, adferdsøkonomi og konkurranseteori. I forskningen benytter han data fra fotball, skiskyting, judo, tennis og skihopping.  Han er i disse dager aktuell med sin egen videokanal hvor han belyser aktuelle funn fra egen forskning.

Skjermdump fra professor Alex Krumers Youtubekanal.

Skjermdump fra professor Alex Krumers Youtubekanal.

Stor medieinteresse rundt partiske hoppdommere

Alex Krumer har bl.a. forsket på om skiskyttere bommer mer på hjemmebane enn bortebane eller om hoppdommere er partiske når de avgir sine stilkarakterer. Like i forkant av VM i Nordiske grener i Oberstdorf fikk Alex Krumers forskning på partiskhet blant hoppdommere  medieoppmerksomhet i land med stor interesse for skihopping, som Norge, Tyskland og Polen. For ordens skyld; Etter å ha analysert tusenvis av hopp konkluderte Krumer og hans kolleger med at norske hoppdommere var de minst partiske av alle worldcup-dommere.

Forsker med egen videokanal

For å styrke forskningsformidlingen ytterligere har professor Krumer nå startet sin egen Youtube-kanal, Alex Krumer, hvor han legger ut korte videoer med formidling av egen forskning.  Han er i dag, på Kvinnedagen 8. mars, aktuell med en video hvor han ser på hvilken betydning kjønn kan ha på utfall av idrettskonkurranser og om finanskrisen i 2008 kunne vært unngått dersom flere kvinner hadde jobbet på Wall Street.

Av Jens Petter Straumsheim
Publisert 8. mars 2021 13:44 - Sist endret 9. mars 2021 08:51