Lørdagskamper gir flere tilskuere i Eliteserien

En studie av tilskuertallene i Eliteserien viser at flere lørdagskamper vil gi høyere tilskuertall.

Folkeliv i storgata i Molde i forkant av en fotballkamp.

Yrende folkeliv i storgata da Molde FK tok i mot Sogndal til jubilesumskamp i 2011. Kampen ble spilt på søndag, men forskere mener at lørdagskamper kan gi en økt tilstrømning av tilskuere. Foto: Colourbox.com

Siden 2009, da Eliteserien (dengang Tippeligaen) i fotball ble utvidet til 16 klubber, og fram til 2019, den siste sesongen før Covid-19 pandemien satte inn, er tilskuertallene i ligaen redusert med omtrent 35 prosent. Om det justeres for størrelsen på klubbenes stadioner, som også er endret, er utnyttelsen av stadionkapasiteten redusert med 12 prosentpoeng.

I en ny studie av Stepan Ermakov og Alex Krumer fra Høgskolen Molde undersøkte man effekten av de relativt sene kamptidspunktene på søndager, den mest brukte kampdagen i Eliteserien.

Lørdagskamper gir flere tilskuere

Bilde av professor Alex Krumer
Professor Alex Krumer, Foto: Jan Ragnvald EIde - HiMolde

Mer enn 80 prosent av søndagskampene starter kl. 18 eller senere. Krumer har tidligere vist at kamper i Europaligaen som starter kl. 19 (torsdager) har høyere tilskuertall enn de som starter kl. 21, sannsynligvis fordi dagen etter er en arbeidsdag. I denne studien ønsket forskerne å se på om det finnes en tilsvarende effekt i Eliteserien. Gir lørdagskamper større tilskuertall enn sene søndagskamper før en påfølgende arbeids- og skoledag?

Studien tok for seg alle kampene i de 11 sesongene fra 2009 til 2019 og kontrollerte for mer enn 30 faktorer knyttet til økonomi og demografi, geografi, klubb, kamptype og TV-dekning. Analysen viser at lørdagskamper i gjennomsnitt gir 4,9 prosent høyere tilskuertall målt mot søndagskamper.

Kan gi ringvirkninger utover billettinntekter

Studien viser at Norges Fotballforbund, når det igjen blir mulig å ha tilskuere på kampene, bør vurdere å gjøre lørdag til hovedkampdag. I tillegg til økte billettinntekter kan dette ha mer langsiktige effekter fordi flere yngre tilskuere blir vant til å gå på fotballkamp.

En slik omlegging vil også gi spillere og støtteapparat muligheten til å bruke søndagen med familien. Lokalt næringsliv vil kunne tjene på at flere tilskuere benytter lokale restauranter og utesteder, siden lørdag kveld er en mer populær utelivskveld enn søndag kveld.

Studien kan leses her. (Lenke til PDF-dokument på www.himolde.no)

 

Av Jan Ragnvald Eide
Publisert 28. apr. 2021 13:39 - Sist endret 28. apr. 2021 13:39