Utplassering, ja takk!

Våren 2021 var jeg utplassert i Næringsforeningen Ålesundregionen. For en tid det var! Jeg brenner for samfunn, samarbeid og regionsutvikling, og dette var også grunnen til at jeg tok kontakt med Næringsforeningen.

Masterstudent Malin Natland Førde anbefaler praksisutplassering.

Foto: Privat

Denne teksten er skrevet av masterstudent Malin Natland Førde og ble opprinnelig publisert her: lenke.

Våren 2021 var jeg utplassert i Næringsforeningen Ålesundregionen. For en tid det var! Jeg brenner for samfunn, samarbeid og regionsutvikling, og dette var også grunnen til at jeg tok kontakt med Næringsforeningen.

Koronapandemien har skapt en usikkerhet for oss alle, også for utplasseringsfaget. Får jeg være tilstede på arbeidsplassen, eller blir det kun hjemmekontor? Ettersom Næringsforeningens kontor er bemannet for å ivareta kunder og Handelskammeret, har de ansatte hatt rullerende hjemmekontor. Jeg fikk være fysisk tilstede med eget kontor med de smittevernstiltak som til enhver tid var gjeldende. Det å være fysisk tilstede hadde stor betydning for meg siden jeg lettere fikk knyttet sammen teori og praksis. Og ikke minst ble jeg godt inkludert i det flotte teamet!

Å velge utplassering som fag er noe av det lureste jeg har gjort som student på Høgskolen i Molde, og jeg anbefaler alle studenter som kan å velge utplassering. Man får en unik innsikt i hvordan en organisasjon fungerer, noe man ikke klarer å gjenskape i lærebøker og fagartikler. Det å få muligheten til å observere, erfare og kjenne på hvordan en arbeidsdag fungerer er, etter min mening, svært viktig og relevant for egen jobbframtid. I tillegg er Næringsforeningen en liten organisasjon, noe som gjorde det mulig å få innblikk i den på alle nivå. Slik fikk jeg forståelse for hvordan hele organisasjonen fungerer, noe jeg ikke ville fått om jeg var utplassert i kun en avdeling i en større bedrift.

Å få sjansen til å se hvordan det er å jobbe med noe som var relatert til utdanningen min skapte en ny type mening for meg. Jeg så en rød tråd mellom teori og praksis, noe som jeg hadde lengtet etter. «Så det er slik det gjøres, ja», «Kanskje hvis man gjorde sånn i stedet», var typiske tanker jeg satt med foran lærebøkene. Nå kunne jeg heller ytre disse tankene på arbeidsplassen, noe som ga meg mer kunnskap og utvidet forståelse på en måte teori ikke hadde greid. Jeg har jobbet med masse forskjellig; prosjektplanlegging, sertifisering, budsjettering, webutvikling og markedsføring for å nevne noe. Det hele ble avsluttet med en kort studie der jeg så nærmere på hvordan nettverkene i Næringsforeningen har blitt påvirket av pandemien.

Som mastergradsstudent er det viktig å begynne å tenke på hvor man skal videre i livet. For de aller fleste betyr dette jobb, og som kjent er det ikke lett å være nyutdannet og skulle finne sin plass i arbeidsmarkedet. Utplasseringen fungerte for meg som et kompass for å finne kursen mot riktig jobbretning, noe jeg ikke ville klart uten. Jeg har alltid vært interessert i samfunnsutvikling, strategi og endringsprosesser, og dette er noe jeg definitivt ønsker å fortsette med. Som person har jeg oftest trivdes å jobbe selvstendig, men dette endret seg da jeg nå også fikk delta i teamarbeid. Det var en ny opplevelse, og jeg så raskt fordelene med en slik måte å jobbe på. Denne arbeidsmetoden vil jeg nok vektlegge mer i jobbframtiden min!

Tusen takk for at dere tok imot meg i januar, og tusen takk til Høgskolen i Molde som i 2019 gjorde utplasseringsfaget mulig som valgfag. Jeg ser jeg lyst på framtiden min i jobbmarkedet med et stort engasjement og motivasjon takket være dere alle!

Publisert 12. mai 2021 15:09 - Sist endret 12. mai 2021 15:09