Vi må forme innovative studenter!

Vi liker å slenge rundt oss med ord som gründer, innovasjon og bærekraft. Men er det nok?

Studentforeningen Start HiM
Foto: Andreas Hustad, Panorama

På Høgskolen i Molde har vi som mange andre steder tatt til oss FNs bærekraftsmål.

En direkte konsekvens av dette er vår nye bachelorgrad «Bærekraftig logistikk og sirkulær økonomi». Vi må bruke ressursene våre på en mer effektiv måte. 

En ting som er diskutert mye er hva vi skal leve av i Norge «etter oljen». Svaret på dette har brukt å være fisk. Norsk eksport av sjømat øker og det finnes sågar eksperter som har sagt at eksportverdien av fiskeri og havbruk i Norge kan passere verdien av olje og gass innen 20 år

Da jeg var tilstede under fiskeriministerens besøk hos studentene våre i Kristiansund så fikk jeg høre ministeren uttale følgende:

- Jeg har sagt til fiskerinæringen at dagen for å kaste verdifull protein på havet er over. Det må vi bare legge fra oss. Vi må skape produkt av hele fisken. Og dere som er studenter må hjelpe oss å skape ideene og de nye produktene.

Så hvordan kan vi få studentene våre til å komme med de nye ideene?  Jo, vi må tenke nytt og vi må jobbe med å skape innovative og bærekraftige løsninger. Innovasjon handler nettopp om det, å forandre noe til det bedre.

Men er studentene våre innovative nok i dag? Jeg tror ikke det. Det trengs mer innovasjon i utdanningene våre. Det er spesielt viktig at dette integreres i der det kanskje ikke blir sett på som naturlig. Hele Høgskolen i Molde må jobbe sammen for å skape studenter som lever og ånder for invasjon og bærekraftige løsninger.

Det er mange gode argumenter for at det er nettopp studentene som skal ha et ekstra fokus på innovasjon.

  • Studenter kjenner mindre til etablerte teknologier og strukturer, og kan se løsninger som kan være radikalt annerledes enn det som allerede eksisterer.
  • Studenter har mindre forpliktelser og ansvar, og behøver ikke tenke seg om to ganger før de “hopper i det” og blir gründere.

Så hva kan du som student gjøre?  Skaff dere kunnskap om praktisk innovasjon! Vær med i studentforeninger som for eksempel Start HiM! Vær i kontakt med grundermiljøet hos ProtoMore  og bli med på ting som for eksempel innovasjonscamper.

Grip fremtiden!

P.S.
I anledning at denne posten blir publisert på kvinnedagen. Visste du at færre enn 5 prosent av patentene som tas ut i Norge blir tatt av kvinner? Med tankte på at vi får flere og flere kvinnelige studenter så vil satsingen på innovasjon hos studentene bli enda viktigere. 

Publisert 8. mars 2019 08:18 - Sist endret 8. mars 2019 08:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere