Sommerhilsen

​For vel 100 år siden var det nesten ingen som hadde ferie i Norge. Arbeidet pågikk hele året både i landbruket og i fabrikkene.  Etterhvert fikk sterke fagforeninger sikret 3 dager eller mer (!) sammenhengende fri for sine medlemmer. Det måtte de ha for å rekke å reise ut av byen, forbi områdene som de rikeste i samfunnet hadde gjerdet inn og satt under bevoktning til privat bruk, og komme tilbake på jobb til avtalt tid.

Ferie og samfunnsutvikling henger tett sammen, selv om det først ble pekt på behovet for ekstra tid til å reise til friområdene og ikke så mye fritiden i seg selv.  I år har kanskje de fleste av oss helt omvendt fått mer «fri tid» i ferien, fordi vi skal reise mindre som en følge av smittevernsrestriksjonene som ble innført 12. mars. Den tiden tror jeg vi alle ser frem til uansett, selv om mange vil syns det blir en uvant sommer.

På tross av en nokså bred forståelse av behovet for å kontrollere eller slå ned Covid 19-smitten gjennom begrensninger i sosial kontakt og reising, oppfatter sikkert mange at reiserestriksjoner er et inngrep i vår frihet. At vi nå ser ut til gradvis å få friheten til å besøke personer og steder som betyr mye for oss tilbake, er sikkert med på å gi akkurat denne ferien en ekstra dimensjon, selv om mange reisemål fremdeles er utilgjengelige for oss.

Jeg håper at alle ansatte får en flott ferie med opplevelser og avveksling, tid med venner og familie og at nye ferieformer viser seg som fullgode alternativer til de vi vanligvis ønsker oss. Det er vel fortjent, og vel unt, etter et veldig tøft semester.

For alle oss ved Høgskolen i Molde, som har et arbeid som i veldig stor grad er orientert mot tett interaksjon med samfunnet rundt oss i form av studenter, arbeidslivet, organisasjonene og gründerne, har det vært helt nødvendig å legge raskt om på rutinene i hverdagen. Det er mange som er imponert over hvor fort vi har tilpasset pedagogikken og de administrative rutinene til hjemmekontor og videokonferanser. Det ser ut til å ha gått veldig bra.

Studentene har fått avlagt eksamen med resultater i tråd med forventningene, de har gjennomført praksis i tråd med justerte forskrifter og fått sine vitnemål i tide til å gå ut og påta seg en jobb som vi alle er avhengige av blir gjort. Det bygger på en stor felles innsats av studenter og ansatte, som det står det stor respekt av og jeg på vegne av Høgskolen vil takke dere alle for.

Nå håper vi alle at vi ser frem til en mer normal avvikling av høstsemesteret, der ansatte kan utvikle og utfordre hverandre med betydelig større «båndbredde» i fysisk nærhet til kollegaer og studenter. Studentene trenger hverandre like mye som de trenger oss for å lære pensum, akademisk refleksjon og kreativitet.

Vi er forhåpentligvis blitt betydelig mye flinkere til å bruke digitale kommunikasjonsplattformer til både undervisning og møter. Vi kan spare både penger og miljøet for mye reising, og kombinere fleksibel og god undervisningen ved å bruke de rette verktøyene. Men «no size fits all». Like mye som vi gleder oss å møte studenter og medarbeidere på campus, tror jeg vi alle ser frem til å ta individuelle, velbegrunnede og sosialt givende valg av både didaktikk og arbeidssted.  Det har vært ett av vårens mange «snakkiser» på høgskolen. Kanskje mange ser like mye frem til det, som de nå se frem til ferien?

Men ferie er ikke bare frihet til å reise eller møtes som vi selv vil, det er også viktig å få koble ut og lade opp, og få ny energi enten gjennom å slappe av eller gjøre noe helt annet enn til hverdags. Dere har stått på hele våren under varierende, uforutsigbare og vanskelige betingelser, for å gjøre en jobb som veldig manges etter pris på, og alle vet er viktig. Da er ferie både fortjent og nødvendig.

Vi ses igjen i august til et semester som på tross av vår felles optimisme neppe blir som forrige høst. Det finnes mange typer virus og nye bølger med Covid-19, usikkerhet, uløste problemer, «fake news» og uvitenhet. Samfunnet er alltid i endring. Med erfaringen fra våren 2020 «i sekken» og en fin ferie bak oss, tror jeg ikke vi skal se altfor mørkt på det – Høgskolen i Molde er takket være sine ansatte og studenter en viktig del av forutsetningene for at samfunnet vårt skal kunne møte sine utfordringer. Uansett hva problemet er, kan vi bidra til å løse det med kunnskap, forskning, formidling, omstillingsevne og innovasjon. Det er vårt samfunnsoppdrag, også i vanskelige tider som nå.

God ferie og takk for en flott innsats så langt i 2020.

 

Hilsen

Steinar Kristoffersen

Rektor

Av Steinar Kristoffersen
Publisert 9. juli 2020 16:40 - Sist endret 9. juli 2020 16:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere