Fakta om emnet

Studiepoeng:
7.5
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for logistikk
Emneansvarlig:
Heidi Hogset
Undervisningssemester:
Vår
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

ØKL200 Bærekraftig matsystem (Vår 2024)

Om emnet

Emnet skal gi kunnskap om og forståelse for bærekraftig matproduksjon, -distribusjon og -forbruk. Emnet skal sette studenten i stand til å vurdere behovet for endringer i dagens matsystem på alle nivåer, fra primærproduksjon til forbruksmønster, for å oppnå FNs bærekraftsmål

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Studenten skal etter fullført emne ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskap

  • Har kunnskap om kravene som stilles til et bærekraftig matsystem
  • Har kunnskap om matsystemets rolle for å oppnå FNs bærekraftsmål, inkludert synergier og målkonflikter
  • Kjenner til landbruket som økosystem, utslipp av drivhusgasser i landbruket og bærekraftig kosthold
  • Kjenner til hvordan matsystemet påvirker kosthold, ernæring og kostholdsrelatert helse
  • Har kunnskap om dagligvarekjeder og vertikalt integrerte matforsyningskjeder

Ferdigheter

  • Kan anvende forskningsbasert kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg
  • Kan finne, vurdere og henvise til litteratur om samspillet mellom matsystemet og bærekraftsmålene og fremstille dette slik at det belyser en problemstilling
  • Kan reflektere over sosiale, økologiske og økonomiske aspekter ved matsystemet

Generell kompetanse

  • Kan formidle fagstoff om matsystemet
  • Kjenner til etiske problemstillinger knyttet til matsystemet
  • Kjenner til livsløpsanalyser av matsystemet
  • Kjenner til nytenking om matsystemet
  • Kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet

Undervisnings- og læringsformer

2 ganger 2 timer forelesning per uke.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Obligatorisk arbeidskrav: Prosjekt
  • Antall arbeidskrav: 1
  • Påkrevde arbeidskrav: 1
  • Fremmøte: Ikke påkrevd
  • Kommentar: Enten individuell skriftlig semesteroppgave eller skriftlig gruppeoppgave

Eksamen

  • Vurderingsform: Skoleeksamen
  • Andel: 100%
  • Varighet: 4 timer
  • Gruppering: Individuell
  • Karakterskala: Bokstavkarakter (A - F)
  • Hjelpemidler: Alle trykte og skrevne hjelpemidler

Evaluering av emnet

I henhold til evalueringsplan

Pensum

Gjeldende litteraturliste for 2024 Vår finner du i Leganto
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. mai 2024 01:21:37