Rollebeskrivelse for veileder og medveileder

Forankring

Veiledning av kandidater er omtalt i §§ 7, 7-1 og 7-2 i forskriften for ph.d.-utdanningen ved Høgskolen i Molde og Høgskulen i Volda og i §§ 8, 8-1 og 8-2 i Universitets og høgskolerådets veiledende retningslinjer for graden philosophiae doctor (ph.d.)

Veilederforholdet avtalefestes gjennom en skriftlig avtale ved opptak i doktorgradsprogrammet i henhold til § 6 i forskriften for ph.d.-utdanningen ved Høgskolen i Molde og Høgskulen i Volda. Veileder må ha ph.d.-grad eller tilsvarende faglig kompetanse, og Doktorgradsutvalget skal godkjenne alle veilederne.

Alle ph.d.-kandidater skal ha minimum to veiledere gjennom hele perioden på ph.d.-programmet hvorav en er tilsatt ved Høgskolen i Molde eller Høgskulen i Volda i minimum 20% stilling (professor/førsteamanuensis). Veilederne benevnes som hovedveileder og medveileder(e).

Veilederne skal så langt det er mulig delta på Metodeforum som blir avholdet to ganger årlig.

Hovedveileders oppgaver og plikter

Hovedveileder har ansvar for å avklare hvordan rollefordelingen og ansvaret for oppfølging av kandidaten skal fordeles mellom hovedveileder og medveileder(e). Veiledere og kandidat skal gi hverandre løpende informasjon om alle forhold som har betydning for gjennomføringen av ph.d.-programmet.

Ved opptak

Veileder skal sammen med kandidaten klargjøre søknad om opptak i ph.d.-programmet og sørge for at søknaden inneholder de dokumentene som kreves.Dette innebærer å:

  • godkjenne plan for kandidatens gjennomføring av kursdelen på ph.d.-programmet
  • bistå kandidaten i å skrive en prosjektbeskrivelse
  • ha det faglige ansvaret for prosjektinnholdet

Faglig oppfølging gjennom ph.d. -løpet

Kandidat og hovedveileder skal i tillegg til løpende veiledningssamtaler og tilbakemelding på skriftlige arbeider, gjennomføre jevnlige utviklingssamtaler hvor ulike aspekter ved veiledningssamarbeidet diskuteres.

Ved oppstart

Samarbeidet planlegges og gjensidige forventninger avklares.

Videre

Regelmessige samtaler med vektlegging av fremdrift og samarbeid. 

Hovedveileder har det primære ansvaret for den faglige oppfølgingen av kandidaten. Dette innebærer blant annet hjelpe kandidaten med å:

  • utvikle en milepælsplan for gjennomføringen av ph.d.-løpet slik at dette kan skje innenfor opptaksperioden
  • formulere og avgrense tema og problemstilling
  • drøfte og vurdere hypoteser og metoder
  • orientere seg i faglitteratur og datagrunnlag
  • komme i kontakt med relevante vitenskapelige miljøer
  • følge milepælsplanen
  • få veiledning i forskningsetiske spørsmål
  • drøfte hvordan veiledningen fungerer
  • løse eventuelle utfordringer knyttet til læringsmiljøet
  • gjennomføre den obligatoriske midtveisevalueringen og eventuell sluttlesning

Hovedveileder skal årlig sende framdriftsrapport med oppdatering av status for kandidatens arbeid.

Ved innlevering av avhandlingen

Hovedveileder skal i dialog med kandidaten gi sin anbefaling om at avhandlingen er klar for innlevering.

Hovedveileder har ansvaret for å foreslå medlemmer til bedømmelseskomitéen som skal vurdere kandidatens avhandling. Forslag til bedømmelseskomite sendes til Doktorgradsutvalget for godkjenning.

Bedømmelseskomitéen skal normalt bestå av 3 medlemmer og settes sammen slik:

  • Ett medlem er fra en utenlandsk institusjon (normalt 1. opponent)
  • Ett medlem er fra en annen institusjon enn Høgskolen i Molde og Høgskulen i Volda (normalt 2. opponent)
  • Ett medlem er ansatt (i førsteamanuensis- eller professorstilling) ved Høgskolen i Molde eller Høgskulen i Volda (komitéleder)
  • Begge kjønn skal være representert
  • Alle medlemmer må ha doktorgrad eller tilsvarende kompetanse, og ha forskningsbasert kunnskap relevant for avhandlingens tema

Veileder må avklare at de foreslåtte personene er villige til å sitte i komitéen. En signert habilitetserklæring fra hvert av de foreslåtte medlemmene skal følge forslaget til bedømmelseskomité. CV for eksterne medlemmer skal også innhentes.

Det kreves en faglig begrunnelse for hvorfor medlemmene bør sitte i bedømmelseskomitéen.

Fra komitéen er oppnevnt til doktorgradsprøven er avlagt skal det ikke være kontakt mellom veileder og komité angående kandidaten eller kandidatens arbeid.

Bytting av veileder

Doktorgradsutvalget skal godkjenne skifte av veileder. Veileder kan ikke fratre før ny veileder er oppnevnt.

Dersom veileder ønsker å fratre som veileder eller bytte fra å være hovedveileder til medveileder, må doktorgradsutvalget godkjenne endringene.

Kandidaten har rett til å bytte veileder ved behov. Dersom det oppstår forhold som gjør veiledersituasjonen problematisk, bør veileder og kandidat ta tak i dette så fort som mulig. Det er viktig at et dårlig veilederforhold ikke får vedvare. Dersom en ikke kommer til enighet, kan en eller begge parter be om å bli løst fra veilederavtalen. Anmodning om å bli løst fra veilederavtalen sendes til doktorgradsutvalget med begrunning.

Ved behov for forlenget opptaksperiode

Dersom finansieringsperioden har tatt slutt har kandidaten ikke nødvendigvis krav på fortsatt veiledning. Dette avklarer normalt kandidaten og hovedveileder sammen. Hovedveileder informerer dekan og doktorgradsutvalget om hvilken avtale som er gjort når det gjelder videre veiledning i forbindelse med den årlige framdriftsrapporteringen. Ved behov for forlenget opptaksperiode for å ferdigstille avhandling og disputas må kandidaten sende søknad til Doktorgradsutvalget. Der skal det gå fram hvorvidt veileder(ne) er villige til å fortsette som veileder i forlengelsen av opprinnelig avtaleperiode.

Medveileders oppgaver

Medveileder skal gi faglig veiledning, og deler det faglige ansvaret for kandidaten med hovedveileder.

Dersom hovedveileder er ekstern, må minst en medveileder være tilsatt ved Høgskolen i Molde eller Høgskulen i Volda.

I tilfeller hvor hovedveileder er ekstern er det intern medveileders oppgave å foreslå bedømmelseskomite i samråd med ekstern hovedveileder.

Publisert 8. des. 2023 14:45 - Sist endret 8. des. 2023 14:45