Ghent University - Belgia

Byen er veldig vakker, enda vakrere enn bildene man får opp da man søker på Google. Byen er bestående av mange småelver som renner gjennom hele byen, kombinert med veldig vakker infrastruktur med fine bygninger og kirker over hele byen.

Utveksling Høsten 2019

Da vi fikk vite om muligheten til å ta et semester i utlandet ble vi med en gang enige om at dette var noe vi veldig gjerne ville få til. Gent i Belgia var ikke et alternativ vi først trodde at var mulig, men etter mye vilje fra Univeristeit Gent og god kommunikasjon med Anette ble dette mulig. Dette ble vi veldig glad for ettersom byen så veldig vakker ut på bilder, og dette var et land vi aldri hadde vært i før. Vi var to stykker som dro sammen på utveksling fra Master of Science in Sport Management ved Høgskolen i Molde. Før vi dro fikk vi god informasjon om ulike prosesser som måtte gjøres, samt informasjon fra både Anette og Vera (fra vertsskolen).

Byen og kultur

Byen er veldig vakker, enda vakrere enn bildene man får opp da man søker på Google. Byen er bestående av mange småelver som renner gjennom hele byen, kombinert med veldig vakker infrastruktur med fine bygninger og kirker over hele byen. Det bor omlag 250.000 mennesker i byen, så størrelsen er perfekt etter vår mening. Ikke for liten og ikke for stor, noe som gjør den spennende samtidig som man kan komme seg enkelt frem til alle steder i byen. Belgiere er et veldig hyggelig folkeslag og byen er også flerkulturell hvor man har restauranter fra hele Europa representert. 

I og med at det er såpass mange studenter i byen (44.000) er utelivet veldig bra og en har en egen barstreet, samtidig som det er mange billige studentrestauranter. Hele byen generelt tilbyr mange forskjellige restauranter og barer, spesielt med fokus på øl ettersom dette er et «øl-land» med stor ø.

I tillegg til dette er KAA Gent, fotballaget deres, et av de bedre belgiske lagene pr nå. Dette har gjort at vi sammen med andre studenter var å så på Europa League-kamper på deres hjemmebane ved flere anledninger.

Belgia generelt, og spesielt Gent ligger veldig sentralt i Europa, så billige flyturer eller bussturer kan benyttes dersom en har tid til overs, noe man ofte har som Erasmus-studenter. Vi burde reist mer, men tok oss en tur til Paris en helg. Kan anbefales!

Brussel. (Foto: Jonas Otto Jensen 2019).
Brussel. (Foto: Jonas Otto Jensen 2019).

Bilde ovenfor er ifra Brussel, en by vi anbefaler utvekslingsstudenter å besøke. Byen er kun en kort togtur fra Gent. 

Ghelamco Arena. (Foto: Jonas Otto Jensen 2019).
Ghelamco Arena. (Foto: Jonas Otto Jensen 2019).

Et bilde jeg har tatt på Ghelamco Arena under kampen mot Wolfsburg i Europa League.

Skole - Universiteit Gent, Department of Movement and Sports Sciences

Høgskolen har utvekslingsavtale med Universiteit Gent, som har fakulteter over hele byen.

Totalt er det 44.000 studenter, noe som er en markant forskjell fra Høgskolen i Molde. I og med at vi er Sport Management-studenter hadde vi våre fag på Department of Movement and Sports Sciences. Fakultetet var fint og beliggenheten var passe i forhold til hvor vi bodde. Rundt skolen var det mange treningsfasiliteter og en veldig stor sportspark hvor man kan jogge eller spille fotball.

Klassen vår var kun bestående av 7 studenter med oss inkludert, hvor de resterende 5 var belgiske. Dette gjorde at man fikk en høyere forventning til hverandre om å møte opp til forelesningene. Vi hadde ikke veldig mye undervisning ettersom et av fagene vi tokk på 10 studiepoeng omfattet det å gjøre research og skrive rapporter for doktorstudenter på fakultetet.

Joggeløype. (Foto: Jonas Otto Jensen 2019).
Joggeløype. (Foto: Jonas Otto Jensen 2019).

Rundt byen er det flere parker en kan jogge.

Bosted – Tortelduifstraat og Scheldekaai

Når det gjelder bosted var vi veldig stresset for å ikke ha et sted å bo da vi nærmet oss avreise. Er man tidlig ute kan det være lurt å søke seg til studentboligene, for de blir fort opptatte. Jeg snakket jevnlig med eiendomsmeglere og skolen for å finne steder å bo. Problemet er ikke at det er for få steder å bo, men de fleste stedene som tilbys på nettsider er ofte for minimum et år. Vi ble etterhvert veldig heldige ettersom vi fikk tilsendt en liste fra skolen med personer vi kanskje kunne bo hos. Dette førte til at vi først bodde litt i utkanten av Gent, nordvest. Byen er såpass liten og fremkommelig at dette ikke var noe problem i det hele tatt. Vi fikk ganske tidlig skaffet oss leiesykler, noe som er veldig normalt i Belgia. Folk sykler mer enn de tar buss. Den siste måneden flyttet vi til moren til utleier fra det første stedet, hvor vi nå bodde enda mer sentralt. Leieprisene i Gent er ikke dyre sammenlignet med storbyer i Norge, og vi betalte fra 4000-5000 kroner i måneden med alle avgifter inkludert.

Erasmus

Erasmus var veldig flinke til å gi ut informasjon både før og under oppholdet. De hadde også arrangementer ukentlig hvor man som student for eksempel kunne delta på fester, omvisinger på museer, ekskursjoner og ølsmaking. Hver uke ble det sendt ut timeplaner slik at man kunne se hvilke aktiviteter man ville delta på. Erasmus var også flinke til å sende ut informasjon på Facebook kontinuerlig om disse arrangementene.

Dersom en bestemmer seg for å reise til Gent angrer man ikke. Vi anbefaler alle som har muligheten til å søke utveksling i Gent om å gjøre det. Vi anbefaler folk som skal dit å søke veldig tidlig etter boliger ettersom vi slet må å finne et sted å bo. Dersom man leter etter steder å bo anbefaler vi også å prøve å finne et sted som ligger litt sør i byen ettersom de fleste studentaktiviteter foregår der. Som pub, kan vi anbefale Overpoort Bowl hvis du er glad i å se på fotball samtidig som prisen for drikke er veldig lav. Dersom en er glad i å trene anbefaler vi JIMS. Her tilbyr de studentpriser og avtaler slik at en ikke må binde seg til et helt år.

Vi anbefaler alle som har muligheten til å dra på utveksling å gjøre det! Ulike byer, land og kulturer er spennende samtidig som man møter mennesker som man beholder senere i livet.

Jonas og Mats.

Publisert 8. jan. 2020 10:24 - Sist endret 8. jan. 2020 10:32