James Cook University - Australia

Jeg har lært så masse av denne turen, ikke bare faglig, men som person. Det å legge fra seg det trygge og reise mot noe helt ukjent er en utrolig følelse, og en spennende opplevelse. Nå sitter jeg igjen med flere fantastiske minner og reiser og flere bekjentskaper fra hele verden. På slutten hadde jeg nesten ikke lyst å dra hjem i det hele tatt, og gjennom hele oppholdet har jeg aldri kjent på hjemlengselen. Jeg kommer alltid til å savne tiden i Australia, og har store planer om å vende tilbake.

Innledning

Jeg har alltid hatt ett ønske om å reise ut i verden enten for å oppleve noe helt nytt. Australia var i hovedsak drømmedestinasjonen, men har alltid vært utenfor rekkevidde. Det at jeg hadde muligheten til å reise dit for ett semester som en del av min utdanning hos Høgskolen i Molde var helt fantastisk. Drømmen ble virkelighet, sommeren 2015 reiste jeg til James Cook University i Townsville i Australia.

Utenfor James Cook University (Foto: Eli Gjertrud Bjørndal Snekvik 2015).
Utenfor James Cook University (Foto: Eli Gjertrud Bjørndal Snekvik 2015).

Forberedelsene

Jeg begynte relativt tidlig å forberede meg på reisen både mentalt og praktisk, og søknadsprosessen gikk overraskende knirkefritt, med god hjelp fra Høgskolen i Molde. Det var mye som måtte ordnes, mange papirer som skulle være i orden. Ventetiden var så lang at jeg nesten hadde forventet at noe uventet skulle komme og sette en stopper for reisen. Da visum var i orden, velkomst brevet kom i posten og flybillettene var bestilt kom det nesten som et sjokk at jeg faktisk skulle dra. Frem til dagen jeg sto alene på Gardermoen var dagene preget av spenning og forventninger. Reisen var lang nok, men når du har så masse å se frem til blir den fort glemt. Trygt landet i Australia var jeg absolutt helt sikker på at dette kom til å bli en helt utrolig reise.

Townsville

Byen var ikke sammenlignbar med Brisbane eller Sydney, men en fin kontrast til de travle byene med sine koselige suburbs, vakre strand og varme klima. Noen timer med kjøring nordover kommer du til Cairns som er noe mer tropisk, et perfekt sted å reise i helgene eller feriene hvis du ville ha en litt mer feriefølelse. Towsnville (også kalt Brownsville lokalt) hadde noe tørrere klima, men kom du nærme stranden endrer det seg. Likevel var det utrolig vakkert, noe helt annet enn Norge.

James Cook University

Jeg valgte å bo på University Hall, mer for å komme i kontakt med mange forskjellige kulturer og mennesker. Det var stor forskjell på campusene, og jeg måtte tenke meg om lenge før jeg valgte. Jeg trivdes godt på Uni Hall, men var mye borte fra campus, man kunne jo ikke sitte inne i denne fine byen! University Hall hadde mulighet for servert mat i mathallen og hadde mange arrangementer i ukedagene og på helgene, samt mange sportslige arrangementer.  

Ganske tidlig i åpningsuken fikk jeg anledning til å bli kjent med mange forskjellige studenter fra flere land. Vi var spesielt mange fra Norge, noe jeg ikke hadde forventet. Sammen med flere tyske studenter var vi en stor gruppe som dro på reiser sammen og møttes ofte på fritiden. På ulike arrangementer satt opp av skolen ble jeg kjent med mange flere.

Campuset ga også et tydelig preg av Australia, i og med at man praktisk talt vandret mellom hundrevis av wallabies, små søte kenguruer. Disse gjorde oppholdet enda mer spesielt. Spesielt utenfor min hybel vandret det flere wallabies daglige og såkalte bushturkeys, som ikke var særlig folkesky. I tillegg kunne jeg få høre om flere i området som titt og ofte møtte på slanger. Hvis noen leste VG på denne tiden var det også et innslag av en enorm pyton som hadde funnet seg til rette i et toalett her i Townsville. Men de som bor her ville gjerne skremme studenter med flere historier om giftige dyr og såkalte «dropbears».

Snap av kenguruer på campus. (Foto: Eli Gjertrud Bjørndal Snekvik 2015).
Snap av kenguruer på campus. (Foto: Eli Gjertrud Bjørndal Snekvik 2015).

Livet som student

Selv om jeg forberedte meg på en helt annet studiehverdag og det å ha undervisning i engelsk kom det likevel som et sjokk. Mens vi her på høgskolen har mye undervisning i ukedagene, mindre skolearbeid hjemme og en del praksis var det helt omvendt på JCU. Her var det minimalt med timer du måtte møte opp på skolen, men med alt som skulle gjøres utenom med innleveringer og oppgaver måtte jeg bruke resten av ukedagene på biblioteket, et sted som ble mitt andre hjem utover semesteret. Man vennes til det etter hvert, og så fort man får et system på det blir det mye bedre.  

Fagene her var også veldig forskjellige, men dette syns jeg var utrolig spennende. Spesielt var det lærerikt å se hva som er mer i fokus i forhold til sykepleie, naturvitenskap og samfunnsvitenskap i Australia i forhold til Norge. Jeg tok fire forskjellige fag, hvor ett av disse kun var gjennom internett. Ett av de mest spennende var Chronic Illness and Palliative Care og Indigenous Health. Skolen anbefalte å ta et fag med fokus på Australsk historie dersom man var internasjonal. Det å lære om historien til Aboriginer ga meg mer forståelse for de ulike helseproblematikkene rettet spesielt mot urbefolkningen i dag.

I undervisningene var vi delt opp i mindre grupper og det var mye rom for diskusjon og samtaler med lærere. Lærerne var også svært behjelpelige utenom undervisningene, og var lett tilgjengelige når du trengte de, noe som var til stor hjelp for en forvirret student. Også på biblioteket var de godt bemannet til å kunne hjelpe oss med alt vi måtte lure på. Når man skal venne seg til en helt annen skrivemåte og referering var bibliotekarene en god trøst.

Campuset var større enn hjemme i Norge, med flere bygg over et stort areal. Det var utrolig kjekt at det var så mye som skjedde på campus til enhver tid, men gratis lunsj eller underholdningsinnslag i pausene. Utover campus var det flere benker og plasser man kunne sitte å jobbe eller møtes i fritiden.

Stranbilde. (Foto: Eli Gjertrud Bjørndal Snekvik 2015).
Stranbilde. (Foto: Eli Gjertrud Bjørndal Snekvik 2015).

I fritiden og feriene

Utenom studietiden var det alltid noe å finne på. Vi kunne gå på stranden, være med i flere forskjellige aktiviteter (volleyball, trening, klatring osv.), gå turer eller samles for BBQ og selskap både på og utenfor campus. I helgene og i feriene var vi flere turer på Magnetic Island som er en tropisk vakker øy bare ett steinkast unna Townsville. Her leide vi bil, bodde i Bungalow og utforsket øyens vakre strender og eksotiske dyr. I studyrecess reiste vi en hel gjeng opp til Cairns og Cape Tribulate, hvor vi fikk oppleve en mer tropisk side av Australia. Det var mange som reise hit på den tiden, og tilfeldigvis møtte vi også flere kjente fra JCU både på utested og midt ute i regnskogen… Det sies at denne reiseruten er spesielt populær blant studentene i studyrecess.

Hjemreisen

Vi var flere som hadde spart opp en sum til å reise litt rundt. Når man først er på andre siden av jorden må man bruke muligheten til å reise så mye man kan. Reisen begynte ned til Gold Coast og Brisbane, hvor vi blant annet fikk prøve oss på surfing, noe jeg selv syns var utrolig gøy og anbefaler på det sterkeste. Selv reiste jeg alene i Sydney og Brisbane. Reisen hjem ble lang og utrolig opplevelsesrik, med ett ukers opphold i New Zealand og Bali, og til slutt et par dager i Bangkok.

Etter utveksling

Jeg har lært så masse av denne turen, ikke bare faglig, men som person. Det å legge fra seg det trygge og reise mot noe helt ukjent er en utrolig følelse, og en spennende opplevelse. Nå sitter jeg igjen med flere fantastiske minner og reiser og flere bekjentskaper fra hele verden. På slutten hadde jeg nesten ikke lyst å dra hjem i det hele tatt, og gjennom hele oppholdet har jeg aldri kjent på hjemlengselen. Jeg kommer alltid til å savne tiden i Australia, og har store planer om å vende tilbake.

Jeg anbefaler alle som tenker på å reise på utveksling at de gjør det, det er fult mulig! Det er noe jeg kan si med trygghet at du ikke angrer på.

Publisert 20. juni 2018 09:51 - Sist endret 14. feb. 2020 05:26