Hvem eier byen? Faglig formiddag på Høgskolen i Molde

Hvordan påvirker urban utvikling strandsoner, jenters trygghet, mobilitet for de rullende og hvilke metoder brukes til medvirkning?  Fagfolk presenterer fra ulike fagfelt.

 Faglige presentasjoner ved Høgskolen i Molde «Hvem eier byen?»

 Faglige presentasjoner ved Høgskolen i Molde «Hvem eier byen?»

Vi inviterer deg til å ta del i kortere forskningspresentasjoner som ut fra ulike vinklinger diskuterer «Hvem eier byen?»

Arrangørenene jobber på ulike måter for å nå FNs bærekraftsmål. FN-programmet UN-Habitat markerer Urban October verden over. Dette gir alle en mulighet for å delta i samtalen om utfordringene og mulighetgene som skapes av den raske utviklingstakten i store og små byer. 

Alle som er interesserte i bærekraftig urbanisering fra nasjonale og lokale myndigheter til universiteter, frivillige organisasjoner og lokalsamfunn, oppfordres til å holde eller delta i aktiviteter, arrangementer og diskusjoner. 

Åpent for alle, ingen påmelding

Se webinaret

Program

09.00 - 09.20 Åpning og velkommen

09.15 - 09.20  Erik Berg, Styreleder for Habitat Norge

09.20 - 09.25 Greetings from the UN Office of the Secretary-General's Envoy on Youth, Joshua Amponsem  Associate Programme Officer - Climate Change

09.25 - 09.55 Byrommenes rolle: for alle?​

10.00 - 10.15 Jentebevisst byutvikling​

10.15 - 10.30 Kaffepause

10.30 - 10.45 Dispensasjon i strandsonen​

10.50 - 11.05 Makt og politikk i (Grand)fjæra​

11.10 - 11.25 Ingen grenser i byrommet? Tilrettelegging for mennesker med funksjonsvariasjon

11.30 - 11.45 Medvirkning i praksis. Innovative måter for medvirkning. 

11.50 - 12.30 Paneldiskusjon og spørsmål fra salen

 Bærekraftig utvikling, lokal deltagelse

Foto av Erik Berg

Erik Berg er styreleder i Habitat Norge, en frivillig organisasjon som skal styrke interessen for og kunnskapen om globale by- og bosettingsspørsmål. Viktige tema for Habitat Norge er bærekraftig utvikling, lokal deltagelse og bedring av levekårene for fattige slumbeboere, med spesiell vekt på likestillings- og ungdomsspørsmål.

Special Greetings from the United Nations Office in New York

Foto av Joshua Amponsem

"- Cities are home to young people worldwide. To design safer, resilient and sustainable cities for the future, young people - who will live in the future - should be part of its planning process", says Joshua Amponsem Associate Programme Officer - Climate Change, Office of the Secretary-General’s Envoy on Youth, United Nations. 

Foto av Ellen De Vibe
Foto: Nicola Paulukat

Byrommenes rolle: for alle?

"- De byrommene som ikke brukes av kvinner brukes ofte av grupper som er enda mer sårbare...." sier Ellen De Vibe.

Hun er en av Norges mest erfarne byplanleggere, med bakgrunn som sjef for Oslo plan- og bygningsetat fra 1998 - 2019, leder av Statens Byggeskikkutvalg, avdelingsdirektør i Miljøverndepartementet, byplansjef i Skien og plan- og reguleringssjef i Alta.  ​​​

I dag sitter hun i styret i Habtat Norge,  og er konsulent i byutviklingssaker gjennom Urban Vibes. 
 

Lisa Hansson

Jentebevisst byutvikling

Lisa forsker på transportplanlegging og byutvikling. I dette foredraget snakker hun om hvordan vi kan tilrettelegge for møteplasser i byrommet som føles trygge fra et jenteperspektiv.

Kari Grethe Koppang Welle

Dispensasjon i strandsonen

Kari er lektor i rettsvitenskap, og har tidligere jobbet i forvaltningen med plan- og bygningsrett. I dette foredraget snakker hun om regler om dispensasjon for tiltak i strandsonen, og om det er behov for lovendring.

Jan Erik Kvåle

Makt og politikk i (Grand)fjæra

Jan-Erik forsker på ulike aktørers involvering og deltagelse i større infrastrukturprosjekt. I foredraget tar han utgangspunkt i noen lokale byutviklingsprosjekt, og ser nærmere på samspillet mellom innbyggere, næringsinteresser og det politiske og administrative systemet.  

Jan Erik Kvåle, stipendiat i logistikk, HiMolde

Ingen grenser i byrommet? - Tilrettelegging for mennesker med funksjonsvariasjon

I byer som Molde er marka en del av det urbane rommet og viktige møteplasser for byens befolkning. Anne har forsket lenge på hvordan vernepleiere kan tilrettelegge for fysisk aktivitet og friluftsliv for mennesker med funksjonsvariasjon. Hvordan, når og hvor kan vi tilrettelegge? Og hvordan inspirerere og inkludere mennesker med funksjonsvariasjon til deltagelse i frivillig arbeid? 

Anne Botslangen, førsteamanuensis, HiMolde

Mads Pålsrud fra Growlab Foto: Alex Asensi
Foto: Alex Asensi

Medvirkning i praksis. Innovative måter for medvirkning

Mads er grunnlegger av Growlab, et designkontor som arbeider for levende og bærekraftige byer og steder. Gjennom Growlab har han siden 2013 jobbet med innbyggermedvirkning i by- og stedsutvikling i ulike former, i alt fra større planprosesser til kunstprosjekter, og både for offentlige og private oppdragsgivere, i by og bygd.

De siste årene har han jobbet med å utvikle nye metoder for medvirkning, for blant annet Skanska og DOGA. Nå har han flyttet til Molde kommune og jobber for tiden med medvirkning i Områderegulering Lundavang.

Mads Pålsrud, co-founder Growlab

Paneldiskusjon med alle innledere

Kontaktperson

Solveig Straume, førsteamanuensis i Sport Management, HiMolde

 

Se hele programmet for "Hvem eier byen?"

 

Emneord: byutvikling, oppvekst, inkludering, mangfold, Bærekraftig, urbanisering, samarbeidsorientert forskning
Publisert 14. okt. 2022 16:04 - Sist endret 22. juni 2023 11:37