Elin Mordal - ny rektor på plass

Et nytt kapittel har begynt for Høgskolen i Molde. Det nye studieåret bringer både med seg mange nye studenter og en helt ny rektor. Vi tok en prat med henne. 

bilde av rektor Elin Mordal

Ny rektor Elin Mordal

Foto: HiMolde.no - Jan Ragnvald Eide

Ikke mange dager er gått siden Elin Mordal tiltrådde som rektor når intervjuet finner sted og hun innrømmer at selv om starten har vært forholdsvis myk så har det også vært mye å sette seg inn i for rektoren som gikk til valg på å være lyttende og inkluderende.  

“Det er veldig spennende dette, men jeg er langt unna å ha full oversikt. Heldigvis har jeg mange gode kolleger som hjelper meg”.  

Rektoratet på plass

Hun har hatt en god dialog med den nye prorektoren Svein Bråthen og hun understreker at de må finne deres samarbeidsform, det blir viktig fremover.

I tillegg til Svein Bråthen som prorektor er det nå klart at Lars Magnus Hvattum trer inn som viserektor for forskning, og Thea Beate Brevik som viserektor for utdanning.

Skulle være kort tid i akademia

Mordal er utdannet sykepleier og tok utdanningen sin på daværende Nasjonalforeningens og Møre og Romsdals Sykepleieskole i Molde. “Jeg startet som høgskolelærer og var det et knapt år før jeg fikk lektorkompetanse og jobbet som det frem til 2017 da jeg startet som stipendiat til jeg disputerte i 2022.  

Men jeg så overhodet ikke for meg dette. Da jeg starta skulle jeg være her ei lita stund og så gå tilbake til jobben som jordmor. Høyere utdanning skulle jeg bare holde på med noen få år.”

Bråbestemte seg om doktorgradsutdanning

Rektor har gått hele veien på den akademiske karrierestigen fra høgskolelektor til førsteamanuensis. Det kommer av en forventning om kompetanseheving på Høgskolen i Molde. Det er bra, mener hun. Men sier at hun tenkte nøye igjennom beslutningen, men at avgjørelsen om å gjøre det kom kjapt.

“For meg handlet det om alder og timing. Jeg måtte ha noen år etter at jeg var ferdig for å forsvare jobben som måtte legges ned. Jeg bråbestemte meg og skrev søknaden i en sommerferie. Jeg snakket med professor Solfrid Vatne som også ble min veileder og sendte inn søknaden.”

Hun skrev om fødselsomsorg i Etiopia, inspirert av blant annet et utvekslingsprogram i landet som inspirerte henne.

Sykdom ga perspektiver

Doktorgradsarbeidet fikk også en ufrivillig pause da hun ble alvorlig syk.  

“Jeg var ikke så langt unna å være ferdig da jeg ble syk. Det gjorde det nok også mer håndterbart. Jeg snakket med en god kollega som ba meg tenke meg om og sa at jeg kanskje ville angre om jeg ikke leverte.  Det hadde ikke vært en krise om avhandlingen ikke gikk gjennom. En føler ikke at en har så mye å tape, men jeg ble veldig glad for at jeg fikk stå løpet helt ut.”

Rektor uten lederjobberfaring – tenkte at dette skulle andre få gjøre

Mordal sier at hun ikke hadde sett for seg å stille som rektorkandidat.

“Jeg meldte meg ikke som kandidat, men ble kontaktet av nominasjonskomiteen. Da ble jeg først veldig overrasket, men også litt smigret. Første reaksjon var at dette skulle noen andre få gjøre. Men etter en modningsprosess og flere samtaler med nominasjonskomiteen så sa jeg ja. Jeg er fortsatt litt overrasket over at jeg tok den avgjørelsen.  

Jeg har alltid hatt en interesse for organisering og ledelse. Men nå har Høgskolen i Molde en rektor som aldri har hatt en lederjobb før. Det er jo ganske dristig av organisasjonen vår, men det var flere som ville det enn som ikke ville det og det setter jeg umåtelig pris på og griper muligheten.”

- Studentene er grunnen til at vi er her

“Etter at jeg ble valgt har jeg tenkt ekstremt mye på hva jeg skal bruke rollen til. Samtidig er jeg ydmyk på at jeg må jobbe med strategi og fremtidig utvikling med alle nivå i organisasjonen.  

Mye av det vi gjør er ypperlig bra og det skal vi fortsette med. Utfordringen blir å greie å gripe fatt i de områdene vi ser at vi har et potensiale til å bli bedre. Hvor konkret jeg skal være er jeg usikker på. Men vi har ting å gå på i alle våre kjerneområder.

Studentene er ekstremt viktige i vår organisasjon. De er grunnen til at vi er her. Vi må jobbe enda mer med utfordringen med gjennomstrømming. Det vil alltid være de som faller fra, men på en del studieprogram så er frafallet for stort slik jeg vurderer det. Men det er sammensatte årsaker bak dette. De må vi finne ut av.”  

Hun mener at det å velge feil studium ikke bare er negativt. Læring i seg selv har en verdi. "Noe av det jeg lærte under min sykepleierutdanning er direkte feil i dag, men samtidig var det viktigste jeg lærte å reflektere over det en gjør og hvorfor.  Mange studenter treffer ikke med sine studievalg, men de har allikevel fått et utbytte. Heldigvis så har det endret seg på det viset at det å ombestemme seg er det stort rom for i dag. Usikkerhet er ingen krise.”

Flere trenger å få vite om det som skjer på Høgskolen i Molde

Mordal mener at hun ikke har alle svar på hvordan, men at det er viktig at vi får utnyttet alt det positive som skjer, både av forskning og undervisning og andre aktiviteter.  

“Vi må nå et bredere publikum. Fremover vil det bli krav til forskning knyttet til arbeidslivet og da må vi være synlig. Det er også viktig å få studenter med på laget slik at de kan hjelpe oss med å nå ut til sin målgruppe.

Det gjøres altfor mye bra her til at folk ikke skal få det med seg”.

 

 

Emneord: Elin Mordal, rektor Av Jan Ragnvald Eide
Publisert 11. sep. 2023 16:01 - Sist endret 12. sep. 2023 08:40