VR-briller styrker praksisstudier i sykepleie

I november ble praksisveiledere i sykepleie i Molde og Kristiansund kurset i hvordan de kan bidra til å styrke praksisstudiene.

Praksisveiledere i sykepleie øver seg på pasientsimulator. 

Praksisveiledere i sykepleie øver seg på pasientsimulator. 

I november ble praksisveiledere i sykepleie i Molde og Kristiansund kurset i hvordan de kan bidra til å styrke praksisstudiene. Klasseromsundervisning, VR-briller og ferdighetstrening på pasientsimulatorer ble brukt for å lære veilederne verktøyene som studentene lærer om i utdanningen.  

1 mann og to kvinner med VR-briller på i en øvingsenhet for sykepleieutdanning.
Praksisveiledere bruker VR-briller for å øve seg på ulike kartleggingsverktøy i enheten for simulering og ferdighetstrening i Molde. 

- Å bruke VR- briller var nytt for meg og en spennende måte å lære på, sier kursdeltager Trond Espen Rogne, som jobber som sykepleier på Glomstua Omsorgssenter i Molde.

Lær mer om simulering og ferdighetstrening i sykepleieutdanningen ved Høgskolen i Molde

Samarbeidsprosjekt

Kurset «Styrking av praksisstudier» er et samarbeidsprosjekt mellom Helse Møre og Romsdal, Molde kommune og Høgskolen i Molde. Hensikten med prosjektet er å sikre at sykepleiestudentene møter praksisveiledere som har kompetanse i de samme kartleggings- og kommunikasjonsverktøyene som studentene skal trene på i praksisstudier. Dette er i tråd med læringsutbyttene i nasjonal forskrift for sykepleierutdanningen, og studieplanen for sykepleieutdanningen ved Høgskolen. 

Rød tråd fra forelesningssalen til praksisstudier 

Prosjektledere var høgskolelektorerne Marita Melby og Tonje Sollid ved Høgskolen i Molde. 

- Vi ønsker å samarbeide tett med praksisfeltet, for å utdanne kompetente sykepleiere. Sykepleiestudiet består av 50% teori og 50% praksis. Det innebærer at praksisfeltet og veilederne er utrolig viktige for å sikre læringsutbyttet til studentene. Det studentene lærer på skolen, trenger de å få øve på i praksis. Derfor kurser vi nå veilederne i observasjons-, vurderings- og kommunikasjonsjonsverktøy, slik at det er en felles rød tråd med studieplanen og forskriften vi følger i utdanningen, sier Marita Melbye. 

For lesere som er innvidde i helsesektoren, er det snakk om verktøyene ABCDE, NEWS, SKUV respirasjon, sirkulasjon, abdomen og ISBAR. 

Pasientsimulator i på Storhaugen, Kristiansund: Praksisveiledere får kursing i ulike verktøy. Pasientsimulatorene fjernstyres fra av obsevatører i kontrollrommet (til venstre). De kan vise ulike indiktorer som puls, pust og føre en "samtale" via høytaler styrt fra kontrollrommet.  

Forplikter seg til å implementere kunnskapen til andre praksisveiledere på arbeidsplassen

Hva skjer framover etter at kurset er ferdig?

- Videre så skal deltagerne implementere kompetansen de har fått til andre praksisveiledere på sine arbeidsplasser. Sykepleierne som har gått kurset får status som superbrukere og skal lage en implementeringsplan i samarbeid med leder på arbeidsstedet. Vi opplever at kurset ble godt tatt imot av deltakerne med gode evalueringer, avslutter Tonje Sollid.  

Lær mer om hvordan det er å studere sykepleie i Molde og Kristiansund

Se studiesidene for bachelor sykepleie

Emneord: praksis, praksisstudier, helse møre og romsdal, molde kommune, Kristiansund
Publisert 27. nov. 2023 12:09 - Sist endret 22. des. 2023 10:56