To ambulanser i gave til Høgskolen i Molde

Den første av i alt to ambulanser ble overrakt Høgskolen i Molde 8. februar 2024. Ambulansene skal fungere i praktisk opplæring for studenter ved det nyopprettede bachelorprogrammet i paramedisin.  

GAVEOVERREKKING: Fra venstre: Frode Drågen Myhre, Lars Erik Sjømæling, dekan Heidi Haavardsen, rektor Elin Mordal, førsteamanuensis Ole Kristian Brones Berg, Knut Erik Skogheim og Lars Kristian Haugan da ambulansen ble overlevert torsdag. FOTO: AKSEL SANDVIK, HØGSKOLEN I MOLDE

– Dette vil gi studentene trening i realistiske omgivelser, sier Lars Erik Sjømæling, klinikksjef for prehospitale tjenester ved Helse Møre og Romsdal, i sin tale utenfor høgskolen.  

Blant de frammøtte er rektor Elin Mordal, som stolt mottar nøkkel til det nye «klasserommet». Dekan ved avdeling for helse- og sosialfag Heidi Viviann Haavardsen og fagansvarlig for den nye paramedisinutdanningen Ole Kristian Brones Berg er de fremste representantene for det nye studiet. Haavardsen benytter anledningen til å takke for et godt samarbeid mellom høgskolen og helseforetaket det siste året, som har gjort at de er klare for å starte opp studiet allerede til høsten 2024. Oppfordringen til framtidige studenter er klar: 

– Løp og søk! 

Se studiebeskrivelse og søk bachelorgrad i paramedisin 

Unikt tilbud for Midt-Norge 

Høgskolen i Molde vil bli eneste stedet som tilbyr denne utdanningen i området mellom Bodø, Stavanger og Gjøvik. Øvrige studiesteder er Fredrikstad, Tromsø og Oslo. Ifølge den siste rapporten fra Noregs offentlege utgreiingar 2023, er det forventet en stor økning i behovet for helsepersonell i årene som kommer, og Helse Midt-Norge har derfor     aktivt vært pådriver for å få denne studieretningen etablert i regionen. Høgskolen i Molde tok ballen og har i samarbeid med helseforetakene fått på plass studieretningen fra høsten 2024. 

Stort behov i kommende år 

Utdanningen er svært populær, og studiestedene som allerede tilbyr den opplever rift om plassene. Lars Erik Sjømæling tror det er flere grunner til dette:  

– Det er stor interesse for ambulanseyrket! Vi har inntrykk av at disse seriene som har gått, blant annet fra ambulansetjenesten i Tromsø, har bidratt til rekruttering (serien "113" gikk på NRK mellom 2019-2020 opplyser redaksjonen). Ellers er folk interessert i å jobbe ute, i det akutte. 

Han forteller også at det vil bli et økende behov for helsepersonell i årene som kommer: 

– Snittalderen for våre ansatte i ambulansetjenesten er på nærmere 40 år, så vi trenger etterveksten. Bare i Møre og Romsdal har vi 30 ambulansestasjoner.  

Ambualanse foran hovedinngangen på studiested Molde.
Foto: Aksel Sandvik, Høgskolen i Molde

40 år på veien – like spennende 

Med på overrekkelsen er også representanter fra ambulansetjenesten i Møre og Romsdal: Frode Drågen Myhre, Knut Erik Skogheim og Lars Kristian Haugan. De forteller om et utfordrende yrke, med varierte oppgaver, hvor ingen dager er like.  

Lars Kristian Haugan er fagrådgiver for ambulansetjenesten, og har vært jobbet med ambulansen i 40 år, også i operativ tjeneste. Han forteller at ingenting i yrket er likt som da han startet.  

– Det har vært en rivende utvikling! Da jeg startet var vi i en transporttjeneste, nå i dag er vi et rullende sjukehus.  

Han har vært borte i utrolig mye forskjellig i løpet av sine år i yrket. 

– Det er en god grunn til at jeg har holdt ut i yrket så lenge: det er spennende! 

Les mer

Se studiebeskrivelse og søk bachelorgrad i paramedisin 

Difor bør du  studere paramedisin i Molde

Applauderte for blålys - paramedisinutdanning får ambulanser i gave (Panorama, 08.02.2024)

Emneord: paramedisin, ambulanse, sykebil
Publisert 12. feb. 2024 09:59 - Sist endret 16. feb. 2024 11:26