Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering:
Heltid
Studiested:
Molde
Studienivå:
Årsstudium

Studieplan for Årsstudium i idrett og Adventure (2024–2025)

Informasjon om studiet

Årsstudium i Idrett tar opp temaer som treningslære, aktivitetslære, prestasjonspsykologi, adventure/event management samt idrettens organisering og ledelse. Studiet er rettet mot trenere som ønsker kompetanseheving og lærer/lærerstudent som ønsker å undervise i kroppsøving. Idrett (årsstudium) med spesialisering i “Adventure Sports” er også den naturlige inngangen for deg som ønsker å studere videre innen idrett, enten ved Høgskolen i Molde (Sport Management) eller ved andre studiesteder. Det er en kombinasjon av teoretisk undervisning, praktisk undervisning i idretter og praktisk undervisning i friluftslivsaktiviteter i form av fire overnattingsturer i løpet av året. 

I undervisningen i Adventure sports vil du få lære hvordan du tar deg frem på en sikker måte både til fjells og til havs, og om hvordan du selv håndterer utfordringer knyttet til vær, kondisjon og gjennomføringsevne. Du vil få mulighet til å ta Våttkort i padling og Brattkort i klatring.

I siste delen av Årsstudiet får du også muligheten til å anvende kunnskap du har opparbeidet deg i de teoretiske fagene og den praktiske undervisningen på praksis som kroppsøvingslærer i barneskolen.  

Hva lærer du?

Studiets læringsutbytte

Kandidaten skal etter fullført utdanning:
Kunnskap:

  • Har kunnskap om sentrale teorier og grunnleggende prinsipper innen treningslære og prestasjonspsykologi.

  • Kan grunnprinsippene for et utvalg idretter og fritidsaktiviteter.

  • Har kunnskap om sentrale teorier innen «Adventure Management».

  • Har kunnskap om idrettens organisering, og idrettens historiske forutsetninger for dagens posisjon i det norske samfunn.

Ferdigheter:

  • Kan planlegge og gjennomføre grunnleggende instruksjon i ulike praktiske aktiviteter.

  • Kan anvende fagstoff for å lage treningsprogram for ulike grupper og ferdighetsnivå.

  • Kan planlegge og kritisk vurdere oppstart og gjennomføring av ulike former for event og aktiviteter.

  • Kan analysere egen og andres utførelse av praktiske ferdigheter innen ulike aktiviteter.

Generell kompetanse

  • Kan reflektere og tenke kritisk rundt egen læring.

  • Kan tilegne seg og formidle fagstoff (problemstillinger, teorier og løsninger) både skriftlig og muntlig, og instruere og veilede i praktisk ferdighetstrening.

  • Har innsikt i vitenskapelige grunnprinsipp.

  • Kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver som strekker seg over tid, alene eller sammen med andre i en gruppe, på en hensiktsmessig måte.

Opptak

Generell studiekompetanse (GSK)
Dersom du ikke har GSK og fyller 25 år eller mer i søknadsåret kan søke på bakgrunn av realkompetanse.

Her kan du lese mer om ulike typer dokumentasjon for opptak.

Politiattest kreves.

Oppbygging og gjennomføring

Innhold og oppbygging av studiet

Studiet i idrett består av fagmodulene treningslære, aktivitetslære, prestasjons-psykologi, adventure management og idrettens organisering og ledelse. Målet for studiet er å lære å legge til rette for fysisk aktivitet, slik at den både er utviklende og inspirerende.
I de ulike kursene er vi innom følgende:

  • Treningslære: Anatomi, bevegelsesanalyse, utholdenhetstrening og styrketrening. 

  • Aktivitetslære: Løping, livredning, fotball, volleyball, turn, basketball, klatring, ski, surfing og padling 

  • Idrettspsykologi: Gruppeprosesser, selvregulert læring, talentutvikling og motorisk læring. 

  • Adventure management: Planlegging av en Adventure innen opplevelsesturisme. 

  • Idrettens organisering og ledelse: idrettshistorie og en oversikt over hvordan idretten i Norge er organisert 

 Hvert semester inneholder både teori- og aktivitetskurs. Hvert semester har to friluftslivscamper av 2 – 4 dagers varighet. Timeplanen vil gi rom for å kombinere egentrening med studier.

Organisering og læringsformer

Det vil bli lagt vekt på ulike arbeids- og undervisningsformer som: forelesninger, praktiske øvinger, 4 overnattingsturer og innleveringer, både individuelle og sammen med andre. Det forventes blant annet noe egentrening i forbindelse med treningslære og aktivitetslære. I enkelte emner er det obligatoriske arbeidskrav som må være utført for å få anledning til å avlegge slutteksamen. Obligatoriske arbeidskrav må utføres og være godkjent i samme semester som undervisning i emnet pågår.  
Studiet er ikke tilpasset fjernstudier. 

Krav til studieprogresjon

Studenter som i løpet av et studieår oppnår mindre enn 25 % av normert studieprogresjon, mister normalt retten til å fortsette på studiet og får status som emnestudent.

Vurdering

Den dominerende eksamens- og vurderingsformen er individuell skriftlig skoleeksamen. Denne er i noen emner kombinert med innleveringer av gruppearbeid. I noen emner, der det er hensiktsmessig i forhold til formulert læringsutbytte, vil det også være praktiske ferdighetsprøver og vurdering av undervisningspraksis .

Jobbmuligheter

Etter Årsstudium i Idrett er du kvalifisert til undervisning i kroppsøving i kombinasjon med lærerutdanning på de fleste lærerutdanninger. Du blir også kvalifisert til instruktør-, trenerjobber innen idretten og til jobb i treningssenterbransjen.

Videre studier

Ved Høgskolen i Molde tilbys bachelorstudium i Sport Management, og det er utviklet en overgangsordning for studenter med Årsstudium i Idrett som ønsker å fortsette i et bachelorløp. Samtlige emner fra årsstudiet godkjennes inn i bachelorløpet. Kandidaten får da en idrettsadministrativ utdanning i kombinasjon med praktisk trener-/instruktør kompetanse.  Studenter med fullført årsstudium kan også søke opptak til bachelorstudier ved andre høgskoler eller universiteter innen idrettsfag (coaching, trening, idrettsfysiologi, idrettspsykologi, idrett og samfunn) og på studieprogram som fysioterapi, sykepleie, vernepleie og ergoterapi.  

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 8. juni 2024 06:22:10