English version of this page

Behandling av saker om fusk

Ved mistanke om fusk forberedes saken av enten fagavdelingene ved høyskolen eller Studiekontoret. Saken behandles i Høgskolens klagenemd. 

Fusk i forbindelse med skoleeksamen

Når det oppstår mistanke om fusk på skoleeksamen, skal eksamensvakten kontakte den eksamensansvarlige for den aktuelle eksamen. Ulovlige hjelpemidler skal dras inn uten at det unødig forstyrrer de andre kandidatene. Studenten skal orienteres om at det er oppstått mistanke om fusk, men får mulighet til å gjennomføre eksamen. 

I saker med mistanke om fusk på en eksamen med tilsyn, for eksempel skriftlig skoleeksamen, er det eksamensteamet ved Studiekontoret som har ansvar for å utrede saken. Studiesjefen beslutter om saken skal videre til klagenemnda eller ikke.

Fusk i forbindelse med oppmøteregistrering

I saker hvor det er mistanke om fusk eller forsøk på fusk i forbindelse med oppmøteregistrering, er det Studiekontoret i samarbeid med emneansvarlig som forbereder saken. Etter at saken er utredet er det studiesjef som beslutter om saken skal videre til klagenemda eller om saken frafalles.

Fusk i forbindelse med innlevering av skriftlig arbeid.

Ved mistanke om fusk i forbindelse med skriftlige arbeider,  er det den aktuelle avdeling som er ansvarlig for å utrede saken. Emneansvarlig sammen med evt. sensor utreder saken og dekan ved avdelingen beslutter om saken skal fremmes for klagenemda eller frafalles.

Saksgang

Saksgangen i alle saker om fusk er som følger:

  1. Når det oppstår mistanke om fusk blir sensuren i den aktuelle eksamen/prøve sperret.

  1. De som er ansvarlige for å utrede saken skal skrive en rapport hvor det redegjøres for mistanken om fusket.  Relevant dokumentasjon skal legges ved.
  1. Studenten kalles deretter inn til et møte hvor hen får mulighet til å forklare seg. Studenten kan velge å ha med seg en tillitsperson på møtet, dette kan være en venn eller for eksempel Studentombudet. Studenten har rett til å uttale seg, men ikke plikt til uttale seg. Studenten kan også velge uttale seg skriftlig dersom hen ønsker det. Et referat fra møtet skal godkjennes av de som deltar på møtet. Hvem som kaller inn til møtet og deltar fra høgskolen sin side, avhenger av hvilken type fuskesak det gjelder. I saker som gjelder mistanke om fusk på skoleeksamen, er det Studiekontoret som fører saken. I saker som gjelder hjemmeeksamen, er det avdelingen som fører saken. 
  2. Når saken er utredet og møtet er avholdt, går saken videre til dekan ved den aktuelle avdelingen (hjemmeeksamen) eller studiesjef (skoleeksamen) som vurderer om saken skal fremmes for klagenemnda eller frafalles. 

Det er to mulige utfall: 

  1. Saken frafalles, høgskolen ønsker ikke å gå videre med saken. Studenten skal underrettes om dette per brev. Sperren på karakteren i Studentweb blir fjernet. Saken avsluttes der.  
  1. Høgskolen opprettholder mistanken om fusk og fremmer saken til klagenemda for behandling.  Det er klagenemnda som fatter vedtak i alle fuskesaker. 

Taushetsplikt

Saker om annullering eller utestenging som følge av fusk er underlagt taushetsplikt (Fvl. § 13), og dokumentene er unntatt offentlighet (Offl. § 13). Det innebærer at alle som har vært involvert i en fuskesak har plikt til å hindre at utenforstående får tilgang eller kjennskap til den.

Informasjon til studenten dersom saken sendes til Klagenemda 

Dersom høgskolen beslutter å fremme saken for klagenemnda skal studenten informeres om det omgående.  Sekretær for klagenemnda sender studenten et brev om at saken er reist, orienterer om saksgang, studentens rett til å la seg representere av advokat og dato for møte i klagenemnda. Studenten får tilsendt alle sakspapirene i saken to uker før klagenemndas møte. 

Les mer om studentens rettigheter

Hva skal stå i et oversendelsesbrev til Klagenemda? 

Høgskolen, vanligvis av saksbehandler, skal skrive et oversendelsesbrev til klagenemnda. Brevet skal informere om hvem studenten er, hvilken eksamen det gjelder, emnekode, emnenavn og dato.  Brevet skal inneholde en redegjørelse av saken om hvordan ble mistanken vekt og hva studenten har forklart. 

I et oversendelsesbrev kan man også vurdere følgende punkter: 

  1. Bevis. Hva viser dokumentasjonen, hva forklarer studenten og hva er ellers kjent om de faktiske forholdene?

  2. Objektiv skyld – foreligger det fusk? 

  3. Subjektiv skyld – Har studenten handlet grovt uaktsomt eller forsettlig? 

  4. Var studenten kjent med reglene? 

  5. Reaksjonsvalg – hva taler for en mild eller streng reaksjon?  

Når det gjelder subjektiv skyld kan relevante spørsmål være, skyldes fusket tankeløshet, har studenten jobbet på en måte som gir stor risiko for at det kan gå galt (f.eks. med manglende kildehenvisninger), eller har studenten fusket helt bevisst?  

Dokumentasjon

Hvis saken oversendes Klagenemnda skal følgende dokumentasjon legges ved:

  • Oppgaveteksten til eksamen 

  • Studentens besvarelse 

  • Rapport om mistanken om fusk fra sensor/emneansvarlig/studieansvarlig 

  • Referat fra møte med studenten  

  • Eventuell skriftlig uttalelse fra studenten 

  • Eventuell rapport fra plagiatkontrollen. Eventuell oversikten over hvilke kilder som er plagiert.

Behandling i klagenemda

Saken sendes så til Klagenemda som behandler den og treffer et vedtak. Studenten underrettes om vedtaket omgående. Les mer om klagenemnda

Klagerett

Studenten har rett til å klage på vedtak truffet i Klagenemda. En slik klage behandles av Felles klagenemd. 

Mal for innkalling til møte med student

Hei (studentens fulle navn),

Du er herved innkalt til en samtale om mistanke om fusk på eksamen i (fullt navn på emnet og dato for eksamen), hvor ditt kandidatnummer var (sett inn kandidatnummer). Møtet finner sted (sett inn tidspunkt, dato og sted). De som vil delta på møtet er: (sett inn navn og rolle).

I møtet blir mistanken om fusket redegjort og du får mulighet til å forklare deg om dette. Dette er et innledende møte saken. Det blir skrevet referat som alle som deltar i møtet må godkjenne. Hvis du ønsker det, kan du ha med deg en tillitsperson på møtet. Dette kan være tillitsvalgt på kullet ditt, en venn eller andre, for eksempel Studentombudet.

Det er to mulige utfall etter dette innledende møtet: Høgskolen kan legge saken vekk, eller dersom høgskolen opprettholder sin mistanke om fusk, blir det reist en fuskesak. Dersom sak blir reist, blir den behandlet av Høgskolens klagenemd. Høgskolen dekker utgifter til advokat dersom fuskesak blir reist. Høgskolen dekker ikke advokatutgifter til dette innledende møtet.

Se informasjon om saksgang i fusksaker her 

Se informasjon om regler om fusk og studentens rettigheter her.

Vennlig hilsen,

(sett inn signatur)

Publisert 4. mai 2020 12:24 - Sist endret 20. juni 2022 12:59